Składniki
-
4 szt. białka
-
1 szkl. cukier drobny
-
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
-
szczypta sól
-
1 puszka masa kajmakowa
-
3 szt. gruszka
-
0,5 szt. sok z cytryny
-
0,5 szkl. cukierdo zagotowania z gruszkami
-
0,5 szkl. cukierdo przygotowania karmelu
Wskazówki
Pavlova, można powiedzieć, że ten rosyjski deser ma w każdym kraju swoją wersję. Ja postanowiłem ubrać ją w Nasze polskie owoce, czyli gruszki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!
Kroki
1
Zrobione
|
Do bezy potrzebne są oczywiście białka w temperaturze pokojowej, czasami nawet dobrze by było gdyby całą noc sobie poleżały poza lodówką. Dużą miskę wytrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym octem, do suchości. Zmiksuj w niej białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. |
2
Zrobione
|
dy białka będą już ubite dodawaj do nich po łyżce cukru, cały czas miksując na wysokich obrotach. Staraj się nie ubijać bezy dłużej niż 7-10 min. Gdy białka będą już błyszczące dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj ponownie przez 1 minutę. |
3
Zrobione
|
Sztywną bezę wyłóż na papier do pieczenia i w nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz przez 4 minuty, a następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz bezę przez godzinę. Ważne jest to, aby nie był to termoobieg tylko grzanie góra-dół. |
4
Zrobione
|
W międzyczasie w garnku zagotuj wodę z cukrem i dodatkiem soku z cytryny. Włóż do środa obrane gruszki i gotuj przez mniej więcej 5 minut. Ugotowane gruszki przełóż na sitko i odstaw do ostygnięcia. |
5
Zrobione
|
W innym garnku z odrobiną wody (łyżeczka) podgrzej cukier do momentu aż osiągnie kolor brązowy (należy mieszać od czasu do czasu by cukier się nie spalił). Gdy cukier nabierze już konsystencję karmelu dodaj gruszki i dokładnie je wymieszaj, tak by całe były nim oblane. |