0 0
Piernikowa wuzetka

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
CIasto
250 g masło
4 szkl. mąka pszenna
4 łyżeczki soda oczyszczona
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamon
2 szt. jajka
2 szkl. cukier
4 łyżki powidła śliwkowe
2 szkl. mleko
Krem
500 ml śmietana 30%
2 łyżki cukier puder
2 łyżeczki żelatyna
Polewa czekoladowa
100 g czekolada gorzka
1/3 szkl. śmietana 36%
1 łyżeczka żelatyna

Piernikowa wuzetka

Tradycyjną wersję zamieniamy na piernikową, bo i czas świąteczny. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!

  • 85 minut
  • Porcji 6
  • Średnie

Składniki

  • CIasto

  • Krem

  • Polewa czekoladowa

Wskazówki

Udostępnij

Czasem trzeba rutynę gdzieś zostawić z boku. Ja staram się tak robić raz na jakiś czas. Dlaczego robić coś co robią wszyscy, kiedy można eksperymentować i cieszyć się nowymi smakami. Tak postanowiłem zrobić z tradycyjną wuzetką. Nieco ją obstroić w bożonarodzeniowe klimety. Ciasto nieco piernikowe, ale jednak może być miękkie. Testujcie i eksperymentujcie bo warto!

(Visited 519 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

​Oczywiście pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proponuję je wyciągnąć 10 min przed pieczeniem.

2
Zrobione

Do dużej miski przesiejcie mąkę, sodę, kakao, cynamon oraz szczyptę soli. Margarynę zmiksujcie z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodajcie do masy po jednym jajku cały czas miksując. Na sam koniec dodajcie dżem. Wszystko dokładnie zmiksujcie. Do utartej masy dodawajcie na zmianę łyżkę mąki z dodatkami, oraz mleko. Przełóżcie ciasto do formy i pieczcie przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po upieczeniu ostudźcie ciasto. Przy użyciu szklanki wykrójcie okrągłe ciastka (lub po prostu zostawcie ciasto takie jak jest), i przekrójcie je wzdłuż.

3
Zrobione

Krem

Żelatynę zalejcie wodą tylko tyle by ją przykryła i odstawcie na 5 min na bok. Śmietanę ubijcie na sztywny krem i dodajcie pod koniec ubijania cukier puder. W mikrofalówce rozpuśćcie żelatynę (dosłownie na 10 sekund wstawcie do mikrofali) i dodajcie do ubitej śmietany.

4
Zrobione

Ciasto przełóżcie ubitą śmietaną. Na wierzchu polejcie rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z żelatyną i śmietaną.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Cynamonowe ślimaki
następny
Chleb raz, dwa …
poprzendi
Cynamonowe ślimaki
następny
Chleb raz, dwa …

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here