Składniki
-
CIasto
-
250 g masło
-
4 szkl. mąka pszenna
-
4 łyżeczki soda oczyszczona
-
2 łyżeczki kakao
-
1 łyżeczka cynamon
-
2 szt. jajka
-
2 szkl. cukier
-
4 łyżki powidła śliwkowe
-
2 szkl. mleko
-
Krem
-
500 ml śmietana 30%
-
2 łyżki cukier puder
-
2 łyżeczki żelatyna
-
Polewa czekoladowa
-
100 g czekolada gorzka
-
1/3 szkl. śmietana 36%
-
1 łyżeczka żelatyna
Wskazówki
Czasem trzeba rutynę gdzieś zostawić z boku. Ja staram się tak robić raz na jakiś czas. Dlaczego robić coś co robią wszyscy, kiedy można eksperymentować i cieszyć się nowymi smakami. Tak postanowiłem zrobić z tradycyjną wuzetką. Nieco ją obstroić w bożonarodzeniowe klimety. Ciasto nieco piernikowe, ale jednak może być miękkie. Testujcie i eksperymentujcie bo warto!
Kroki
1
Zrobione
|
Oczywiście pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proponuję je wyciągnąć 10 min przed pieczeniem. |
2
Zrobione
|
Do dużej miski przesiejcie mąkę, sodę, kakao, cynamon oraz szczyptę soli. Margarynę zmiksujcie z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie dodajcie do masy po jednym jajku cały czas miksując. Na sam koniec dodajcie dżem. Wszystko dokładnie zmiksujcie. Do utartej masy dodawajcie na zmianę łyżkę mąki z dodatkami, oraz mleko. Przełóżcie ciasto do formy i pieczcie przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po upieczeniu ostudźcie ciasto. Przy użyciu szklanki wykrójcie okrągłe ciastka (lub po prostu zostawcie ciasto takie jak jest), i przekrójcie je wzdłuż. |
3
Zrobione
|
KremŻelatynę zalejcie wodą tylko tyle by ją przykryła i odstawcie na 5 min na bok. Śmietanę ubijcie na sztywny krem i dodajcie pod koniec ubijania cukier puder. W mikrofalówce rozpuśćcie żelatynę (dosłownie na 10 sekund wstawcie do mikrofali) i dodajcie do ubitej śmietany. |
4
Zrobione
|
Ciasto przełóżcie ubitą śmietaną. Na wierzchu polejcie rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z żelatyną i śmietaną. |