0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
3 szkl. mąka tortowa
3 szt. żółtko
z 1 cytryny skórka z cytryny
1 szkl. mleko
2 łyżki mleko
30 g drożdże świeże
60 g masło
szczypta sól
2 łyżki cukier puder
2 szkl. mielony mak
2 szkl. cukier
1 szkl. śmietana 30%
0,5 laski wanilia
3 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżki daktyle
3 łyżki rodzynki
3 łyżki masło
Dekoracja
1 szkl. cukier puder
4 łyżki ciepła woda

Rogale makowe

Czy w święto św. Marcina zawsze kupujecie rogale, czy może robicie swoje? Dla mnie każda okazja jest dobra by coś upiec.

  • 150 minut
  • Porcji 15
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Dekoracja

Wskazówki

Udostępnij

Dzień Świętego Marcina, człowiek zdaje sobie sprawę że to już dziś, a tu ani grama białego maku w szafce. Rzecz jasna dzień wcześniej obchodząc wszystkie alejki w sklepie z bakaliami i zdrową żywnością też go nie znalazłem. No i jak to ja postanowiłem zrobić to nieco po swojemu. Rogale muszą być i koniec kropka. Wprawdzie nie są tradycyjne ale dobra alternatywa dla spóźnialskich.

(Visited 218 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wygrzaną mąkę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, ciepłymi trzema żółtkami, szczyptą soli, skórką z cytryny oraz cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą dodaj ciepłe mleko. Następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj stopione masło w letniej temperaturze. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Może ono się wydawać nieco zbyt lejące ale po wyrośnięciu nabierze właściwej konsystencji.

2
Zrobione

W celu przygotowania farszu w rondelku podgrzej mak z masłem i cukrem. Natomiast w drugim podgrzej śmietanę kremówkę z dodatkiem drobno posiekanej laski wanilii. Wszystko utrzymaj na niewielkim ogniu aby się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając. Następnie do maku wlej śmietanę i całość smaż przez chwilę aż będzie w miarę gęsta masa. Na koniec dodaj bakalie.

3
Zrobione

Czas na przygotowanie naszych rogalików. Dłonie mocno oprusz mąką,tak samo wałek i stolnicę. Odrywaj od ciasta niewielkie kawałki i uformuj z nich trójkąty i rozwałkuj. Napełnij je jeszcze ciepłym farszem (jak poleży dłużej zastygnie i stanie się zbyt twardy do rozłożenia). Zawiń ciasto z makiem i uformuj księżyce. Wyłóż je na metalową blaszkę wysmarowaną tłuszczem i odstaw na 15-20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody.

4
Zrobione

Wstaw rogaliki do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min. Powinno Ci wyjść około 15 rogalików, lub 10 większych. Wszystko zależy od Ciebie.

5
Zrobione

Rogaliki dobrze jest przestudzić zanim zaczniesz je lukrować. Wystarczy cukier puder rozrobić z niewielką ilością wody. Posmaruj lukrem rogaliki i na koniec posyp je posiekanymi orzechami laskowymi.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Pączki świderki
Rolada z bialym makiem
następny
Rolada z białym makiem
poprzendi
Pączki świderki
Rolada z bialym makiem
następny
Rolada z białym makiem

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here