Czy w święto św. Marcina zawsze kupujecie rogale, czy może robicie swoje? Dla mnie każda okazja jest dobra by coś upiec.
Dzień Świętego Marcina, człowiek zdaje sobie sprawę że to już dziś, a tu ani grama białego maku w szafce. Rzecz jasna dzień wcześniej obchodząc wszystkie alejki w sklepie z bakaliami i zdrową żywnością też go nie znalazłem. No i jak to ja postanowiłem zrobić to nieco po swojemu. Rogale muszą być i koniec kropka. Wprawdzie nie są tradycyjne ale dobra alternatywa dla spóźnialskich.
1
Zrobione
|
Wygrzaną mąkę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, ciepłymi trzema żółtkami, szczyptą soli, skórką z cytryny oraz cukrem pudrem. Gdy składniki się połączą dodaj ciepłe mleko. Następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj stopione masło w letniej temperaturze. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Może ono się wydawać nieco zbyt lejące ale po wyrośnięciu nabierze właściwej konsystencji. |
2
Zrobione
|
W celu przygotowania farszu w rondelku podgrzej mak z masłem i cukrem. Natomiast w drugim podgrzej śmietanę kremówkę z dodatkiem drobno posiekanej laski wanilii. Wszystko utrzymaj na niewielkim ogniu aby się nie przypaliło, od czasu do czasu mieszając. Następnie do maku wlej śmietanę i całość smaż przez chwilę aż będzie w miarę gęsta masa. Na koniec dodaj bakalie. |
3
Zrobione
|
Czas na przygotowanie naszych rogalików. Dłonie mocno oprusz mąką,tak samo wałek i stolnicę. Odrywaj od ciasta niewielkie kawałki i uformuj z nich trójkąty i rozwałkuj. Napełnij je jeszcze ciepłym farszem (jak poleży dłużej zastygnie i stanie się zbyt twardy do rozłożenia). Zawiń ciasto z makiem i uformuj księżyce. Wyłóż je na metalową blaszkę wysmarowaną tłuszczem i odstaw na 15-20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. |
4
Zrobione
|
Wstaw rogaliki do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min. Powinno Ci wyjść około 15 rogalików, lub 10 większych. Wszystko zależy od Ciebie. |
5
Zrobione
|
Rogaliki dobrze jest przestudzić zanim zaczniesz je lukrować. Wystarczy cukier puder rozrobić z niewielką ilością wody. Posmaruj lukrem rogaliki i na koniec posyp je posiekanymi orzechami laskowymi. |