Zamiast karmelu możecie użyć sosu owocowego, dzięki temu rurki będą nieco bardziej kwaskowe.
Rurki z kremem i karmelem to chyba moja ulubiona kombinacja! Niesamowicie słodkie, ale co tam! Ważne, że są pyszne. Karmel osobiście uwielbiam i chyba mógłbym go dodawać do każdego deseru. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nieco nie udziwnił tego deseru.
Do środka kruchej rurki wyszprycowałem śmietanę oraz karmel. Natomiast końcówkę rurki zanurzyłem w białej czekoladzie wymieszanej z orzechami makadamia. Jaka to pychota była! Koniecznie musicie wypróbować przepis.
1
Zrobione
|
Ciasto krucheWszystkie składniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 10 minut. Rozwałkuj ciasto na płat o grubości 0.5 cm i powycinaj z niego paski o szerokości około 1,5 cm. Wstaw ponownie do lodówki na 10-15 minut. |
2
Zrobione
|
Do wykonania rurek konieczne są specjalne rurki, które kosztują około 10 zł za 10 szt. Jeżeli nie posiadacie rurek możecie zrobić je z folii aluminiowej. Rurki warto jest posmarować tłuszczem a następnie zawinąć na nie ciasto. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu dobrze wystudzić. |
3
Zrobione
|
KarmelNa patelni skarmelizować cukier. Ja na suchą patelnię wysypuję 1/2 cukru lekko on brązowieje i dosypuję co jakiś czas resztę, od czasu do czasu mieszając. Gdy cały cukier się skarmelizuje i ładnie zbrązowieje dodaj śmietanę energicznie całość mieszając. |
4
Zrobione
|
KremŚmietanę ubij na sztywno a pod koniec ubijania dodaj cukier puder i wszystko dokładnie zmiksuj. |
5
Zrobione
|
CzekoladaOrzechy poszatkuj drobne i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą (białą czekoladę warto podgrzać do 35 stopni i ciągle mieszając obniżać jej temperaturę do 27 stopni). Dodać posiekane orzechy i wymieszać. |
6
Zrobione
|
Każdą rurkę do połowy wypełnić kremem, dodać karmel i ponownie krem. Przechowywać w lodówce. |