Sernik Black Forest to alternatywa dla puszystego sernika z wiśniami. Powiem Wam, że przeglądałem bloga i szukałem i szukałem jakie to ja mam przepisy na ciasta z wykorzystaniem wiśni. Wyobraźcie sobie moje zdzwienie, że nie znalazł się wśród tych przepisów Black Forest (Czarny Las)! Musiałem czym prędzej naprawić ten błąd ponieważ wiśnie to symbol lata! I najlepszą ku temu okazją był konkurs marki President na wykorzystanie twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone, ich nowego produktu. Sądzę, że ten twaróg przypadnie Wam do gustu.
Jednak zanim zaczniemy powiedzmy sobie czym jest Black Forest Cake, nie każdy z Was musi być obeznany w świecie cukierniczym. Black Forest Cake jest to ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym i dodatkiem wiśni. Jest to dosyć powszechne ciasto, i niesamowicie smaczne w swej prostocie. Sernik, który dla Was przygotowałem jest wariacją tego ciasta. Twaróg jest wymieszany z roztopioną czekoladą mleczną oraz kakao. Na wierzchu udekorowałem sernik domową frużeliną wiśniową oraz ubitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru. Cudowne w tym przepisie jest to, że nie musimy się martwić tym, że nam sernik opadnie po upieczeniu. Dekoracja, która później przez was zostanie wykonania może w cudowny sposób zamaskować te niedociągnięcia 😉
Sernik nie wymaga też ubijania osobno białek. Nie wymaga również dodatku masła ponieważ zawiera tłusty mascarpone (w twarogu). Wyobraźcie sobie, że sernik nie ma wtłoczonej gigantycznej ilości powietrza a mimo tego i tak jest kremowy i delikatny. Sądzę, że ten przepis bedzie świetną propozycją dla każdego fanatyka czekolady.
Jeszcze jedna drobna wskazówka, jeżeli chcecie wykonać ten przepis na dużą blachę (taką na prawdę dużą) polecam zwiększyć składniki dwukrotnie). Udanych wypieków i do przeczytania wkrótce!
1
Zrobione
|
Kruchy spódWszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być zimne (najlepiej wyciągnięte prosto z lodówki). Wrzuć je do malaksera i zmiksuj do powstania jednolitej masy. Możesz również zrobić to ręcznie poprzez poszatkowanie wszystkich składników na drobną "kaszkę" a następnie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do zamkrażarki na 30 minut. |
2
Zrobione
|
Dno formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj na tarce z dużymi okami kruche ciasto. Rozprowadź w formie i dociśnij ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 15 minut. |
3
Zrobione
|
Masa serowaW misie miksera zmiksuj twaróg razem z kakao, cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Jeżeli twaróg będzie osadzał się na ściankach zbierz i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej i jendolitej masy. |
4
Zrobione
|
Masę serową wylej na wcześniej podpieczony kruchy spód i piecz przez kolejne 50 minut w temperaturze 160 stopni. Sernik będzie piekł się z brzegu i stopniowo podnosił środek, jak zobaczysz że jest już w miarę wypieczony możesz wyłączyć i odstawić do wystygnięcia (schłodzenia). Jeżeli środek będzie dalej surowy wydłuż czas pieczenia. |
5
Zrobione
|
Domowa frużelinaWiśnie zalej wodą i wiśniówką oraz dodaj cukier. Gotuj przez chwilę na średniej mocy palnika. Na sam koniec dodaj mąkę kukurydzianą i często mieszając gotuj tak długo aż masa zgęstnieje (sok będzie miał formę kisielu, powinno to zając maksymalnie 5 minut). |
6
Zrobione
|
Na środek upieczonego sernika wyłóż frużelinę wiśniową. |