Uwierzycie lub też nie ale podczas castingu do Bake Off właśnie opowiadałem o tym serniku. Sernik brzoskwiniowy to najbardziej tradycyjne ciasto w moim domu. Jego występowanie to jakiś koszmar! Urodziny, Boże Narodzenie, Wielkanoc, grill. Zawsze był sernik brzoskwiniowy … No i jako, że zbliża się Wielkanoc no to mam coś dla Was.
Dziś już nastały święta, więc mam nadzieję, że każdy z Was spędza je w rodzinnym gronie. Wydawałoby się, że gotowanie nie ma końca jednak dla mnie jest to wspaniały czas, bo są to prawdziwe przepisy, z których korzystały nasze babcie i ta tradycja zostanie z nami chyba na zawsze. Babcie przekazały ją waszym mamom, one wam, a wy swoim dzieciom. Ten przepis również jest pełen tradycji, bo to po prostu sernik z brzoskwiniami. Znany nam wszystkim i każdy pewnie pamięta smak tego ciasta. Mam nadzieję, że ten przepis również Wam przypadnie do gustu. Życzę Wam wesołych świąt wielkanocnych.
1
Zrobione
|
W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, na jasną i delikatną masę. Do masy z masła dodawaj po 1 żółtku, 1 dużej łyżce zmielonego twarogu, 1 łyżce budyniu. Wszystko cały czas ucieraj. Masa powinna być dosyć jednorodna i w sumie to zależy od tego jak mocno zmielony został ser, bo jeżeli dobrze to nie powinno być grudek z sera. Odstaw masę serową na bok. Teraz ubij białka w dużej misce z odrobiną soli na sztywną pianę. Brzoskwinie pokrój w większą kostkę i wszystkie składniki razem ze sobą dokładnie i delikatnie wymieszaj. Będzie potrzebna naprawdę duża miska do wymieszania wszystkiego razem. |
2
Zrobione
|
Gdy już wszystko wymieszasz, nasmaruj formę tłuszczem i wysyp bułką tartą. Na spodzie teraz rozsyp pokruszone herbatniki, które będą stanowiły podstawę ciasta. Tak jak napisałem jest to opcjonalna wersja bo możecie użyć albo ciasta kruchego, lub po prostu zrobić sernik bez spodu. |
3
Zrobione
|
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Przymierzam sie do serniczka, mam kilka pytań:) Gdy ukręcę mikserem masło z cukrem pudrem to wrzucam jedno żółtko i miksuję tylko do wyraźnego połączenia z masą- powiedzmy 30 sekund czy każde żółtko miksuję dłużej np 3 minuty, aby dobrze ubić i dopiero wrzucam następne?
Tylko do połączenia się składników 🙂 nie należy zbyt mocno napowietrzać sernika bo potem opadnie ;(