Składniki
-
Kruchy spód
-
1 szt. jajka
-
300 g mąka pszenna
-
200 g masło
-
100 g cukier
-
2 łyżki kakao
-
Masa serowa
-
1 kg ser półtłusty3-krotnie mielone
-
4 szt. jajka
-
125 g cukier
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
2 łyżeczki budyń waniliowy
-
Galaretka
-
słoik 350 g dżem z czarnej porzeczki
-
3 łyżki żelatyna
Wskazówki
Sernik, ah sernik. W końcu odważyłem się go upiec bo ostatnio się nim zatrułem i przez ponad rok nie dotykałem żadnego ciasta tego typu. Jednak ten jest nieco prostszy, bo jednomiskowy i niezbyt skomplikowany w przyrządzeniu.
Kroki
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWszystkie składniki powinny być zimne. |
2
Zrobione
|
Masa serowaPrzy użyciu miksera ser, oraz cukier miksuj na niskich obrotach. Dodawaj pojedynczo po 1 jajku, cały czas miksując na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz budyń w proszku. |
3
Zrobione
|
GalaretkaDżem porzeczkowy podgrzej (jednak nie doprowadzaj do wrzenia), ja akurat miałem domowej roboty dżem więc miał on więcej owoców niż ten z sklepu. Jeżeli również posiadasz dżem z owocami konieczne będzie jego przecedzenie przez sito. Do dżemu dodaj 400 ml wody oraz żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści i pozostaw do ostygnięcia. |
4
Zrobione
|
PieczenieFormę o wymiarach 23x28 wyłóż papierem pieczenia bądź folią aluminiową, a na spodzie rozłóż kruche ciasto. Piecz je przez około 15 min w temperaturze 170 stopni. Następnie na lekko podpieczony spód wylej masę serową. Sernik w pierwszej kolejności piecz przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni a następnie 40-60 min w temperaturze 125 stopni. Kiedy ciasto wystygnie (po około 40 minutach) wylej na nie przestudzoną galaretkę. Całość włóż do lodówki najlepiej na całą noc. |