Składniki
-
Biszkoptowy spód
-
125 g masło
-
1/2 szkl. cukier
-
1 szkl. mąka tortowa
-
1/2 szkl. mąka ziemniaczana
-
2 szt. jajka
-
1 łyżeczka proszek do pieczenia
-
Masa serowa
-
200 g kasza manna
-
1 litr mleko
-
1 kg ser półtłusty
-
8 szt. jajka
-
1 opakowanie cukier wanilinowy
-
8 łyżek cukier
-
szcyzpta sól
Wskazówki
Sernik z grysikiem
Każdy pewnie z Was kojarzy z dzieciństwa kaszę manną, u mnie tak zwany grysik. Pamiętam, że moja babcia robiła mi ten deser rewelacyjnie, dodawała odrobinę prawdziwego masła, posypywała cukrem i cynamonem. Dla mnie to prawdziwa pychota! No ale wracając do ciasta, to nie jest ono zbyt komplikowane ale dosyć proste w wykonaniu.
Szczerze powiedziawszy nie miałem pojęcia, że aż tyle serników naprodukowałem w ostatnim czasie. To jest już 3 w okresie 2 tygodni! A inne przepisy leżą do zrobienia. Wracając do tego ciasta, no to nie jest szybkie i proste ale jest za to przepyszne,bo delikatne i puszyste. Osobiście preferuję sernik na spodzie biszkoptowym, sam bez podstawy to jak dom bez fundamentów. Życzę Wam smacznego i wytrwałości.
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptNagrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni, oczywiście z termoobiegiem. Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną, tortową oraz proszek do pieczenia przesiej do miski. W misce miksera utrzyj jajka z cukrami. Dodawaj po łyżce mąki i nie przestawaj miksować. |
2
Zrobione
|
Masa serowaKaszę manną wymieszaj z szklanką mleka, a pozostałą część zagotuj w rondelku z dodatkiem łyzki masła. Dodaj kaszę manną i energicznie mieszaj i lekko gotuj aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo jasną i delikatną masę. Biały ser zblenduj z przygotowaną kaszką. Zrób to dokładnie aby nie było grudek. Do sera dodaj wcześniej przygotowane żółtka z cukrem i wymieszaj całość. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj je do sera i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy w której został przygotowany biszkopt i piecz całość przez 50-60 min. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok aby wystygło oraz by ser się związał i stwardniał. |
3
Zrobione
|
Drobna rada, ja podczas pieczenia ciast, które wymagają długiego przebywania w piecu dodaję 2-3 kostki lodu, by w środku piekarnika panowała odrobina wilgoci a ciasto by nie było zbyt suche. Tak też zrobiłem podczas pieczenia sernika. |