Składniki
-
Ciasto
-
6 szt. żółtko
-
175 g masło
-
0,5 łyżeczki sól
-
5 łyżeczek drożdże suszone
-
275 ml mleko
-
100 g cukier drobny
-
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
-
475 g mąka pszenna
-
Masa makowa
-
0,5 szkl. białka
-
2 szkl. mielony mak
-
1 szkl. cukier drobny
-
wg uznania bakalie
-
0,5 szkl. miód
-
75 g masło
Wskazówki
W okresie świątecznym mus to strudel makowy. Wiadomo najlepszy jest ten domowej roboty bo przynajmniej zgagi nie mamy po tym sklepowym. Nie jest trudny do wykonania a masa makowa z tego przepisu smakuje o wiele lepiej i przede wszystkim wiemy co jemy. Ciasto oryginalnie wykorzystywane jest w Rosji w okresie Wielkanocy ja jednak pomieszałem je z makiem.
Kroki
1
Zrobione
|
W misce ubij żółtka z cukrem na jasną puszystą masę, dodawaj stopniowo rozpuszczone masło (cienką strużką) oraz ekstrakt waniliowy. W garnku podgrzej mleko i dodaj drożdże, cały czas mieszając aż się rozpuszczą. Następnie w dużej misce przesiej mąkę i wlej jajka z masłem oraz mleko z drożdżami. Całe ciasto dokładnie wymieszaj i przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. |
2
Zrobione
|
Masa makowaW misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodaj na koniec cukier, po 1 łyżce aż masa będzie gładka i lśniąca. Mak wymieszaj z rozpuszczonym masłem i miodem. Dodaj wszystko do białek dokładnie i powoli wymieszaj całość. Dodaj następnie bakalie i znów wszystko wymieszaj. |
3
Zrobione
|
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kwadrat o boku 28-30 cm (w zależności od tego jaką masz formę do babki). Blat najlepiej podsyp mąką by ciasto się nie kleiło za bardzo. Na wierzchu ciasta rozsmaruj masę makową. Boki ciasta złóż do środka, a następnie pozostałość zwiń w rulon. |
4
Zrobione
|
Włóż do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40-45 min. |