Składniki
-
Biszkopt
-
5 szt. jajka
-
140 g mąka pszenna
-
80 g cukier
-
2 łyżki mak
-
2 łyżki masło
-
Krem
-
90 g piernikiokoło 8 sztuk
-
400 g śmietana 36%
-
250 g mascarpone
-
Dodatkowo
-
1/4 szklanki Amaretto
-
około 24 sztuk biszkopciki
-
100 g biała czekolada
-
20 g olej
-
30 g wiórki kokosowe
Wskazówki
Świąteczny tort piernikowy
W okresie zimowo-świątecznym nie robię zbyt wiele tortów bo nikt z rodziny i z znajomych nie obchodzi urodzin w tym czasie. Jednak postanowiłem Wam podrzucić jeden przepis na tego typu tort, bo przecież moi znajomi to nie jedyni ludzie na świecie, a Wam może się przydać przepis inny niż makowiec, czy sernik w okresie świątecznym.
Zdecydowałem się na bardzo prosty w wykonaniu tort, który składa się tylko z biszkoptu, kremu piernikowego i dekoracji zrobionej z biszkoptów zanurzonych w białej czekoladzie. Nic skomplikowanego, bo kto ma czas w tak napiętym okresie zajmować się przygotowaniem tortu.
Przepis na biszkopt pochodzi z mojej książki Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery.
Jeżeli jeszcze jej nie macie to warto dodać ją do swojej listy życzeń, jako prezent pod choinkę. Znajdziecie ją w salonach sklepi EMPIK lub w księgarniach internetowych. Teraz jest dostępna w cenie nawet 22 zł! Jeżeli chcecie otrzymać książkę z autografem, to też nic straconego. Skontaktujcie się ze mną a zobaczę co da się zrobić 🙂
Zatem zaczynajmy pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptRant o średnicy 18 cm połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nagrzej całość do 170 stopni. |
2
Zrobione
|
KremŚmietanę podgrzej razem z pierniczkami. Zblenduj całość i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gdy krem będzie dobrze schłodzony ubij śmietanę mikserem i dodaj mascarpone. Wszystko miksuj do momentu połączenia składników. |
3
Zrobione
|
Biszkopt odstaw w chłodne miejsce by całkowicie ostygł. Przekrój go na 3 części i przełóż kremem. Każdy blat możesz nasączyć likierem amaretto bądź herbatą. Odrobiną kremu obłóż tort w koło. |