Składniki
-
Biszkopt
-
240 g mąka pszennatyp 450
-
300 g cukiernajlepiej drobny
-
10 szt jajka
-
Krem maślany
-
6 szt. białka
-
450 g masło
-
200 g cukier
-
Nadzienie
-
300 g maliny
-
3 łyżki sok z cytryny
-
3 łyżki cukier
-
Dodatkowo
-
barwnikróżowy, niebieski, fioletowy
-
złoty barwnikw proszku
-
2 łyżki ekstrakt migdalowy
-
100 g posypka cukrowakolorowa
-
100 g masa cukrowa
-
1 szt patyczek do szaszłyków
Wskazówki
Tort jednorożec
Tort jednorożec idealny na urodziny małej księżniczki, bądź dużej dziewczynki 🙂
Śliczny, cukierkowy, słodki i przede wszystkim uroczy. Bardzo popularne stało się przygotowywanie tortów właśnie w tym stylu. Ja się połasiłem na wykonanie tego tortu właśnie ze względu na urodziny mojej siostrzenicy. Była ona zachwycona wyglądem, a jeszcze bardziej cieszyła się gdy wcinała róg z masy cukrowej! (o zgrozo jakie to musiało być słodkie!).
Tort jest pracochłonny, ja poświęciłem mu mniej więcej 3 godziny. Jednak jak to ja, jestem kompletnie niezorganizowany i nie robię kilku rzeczy na raz tylko powoli i drobnymi kroczkami sobie piekę torcik.
Jest to mój pierwszy tort unicorn, i mam nadzieję, że uda mi się ich wykonać więcej. Oczywiście zrobiłem go z pomocą Rosanny Pansino
Rosana jest dla mnie po prostu niesamowita, te jej przesłodkie i cukierkowe wypieki na pewno spodobają się Waszym dzieciom!
Kroki
1
Zrobione
|
BiszkoptSkładniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Z połowy składników wykonaj 1 ciasto, a z 2 kolejne. Jeżeli masz 1 formę to musisz niestety poczekać. |
2
Zrobione
|
Krem maślanyKrem maślany posłuży do przygotowania zarówno "tynku" w okół tortu, włosów jednorożca jak i posłuży do przełożenia ciasta. |
3
Zrobione
|
Krem maślanyDo masy w 3 miseczkach dodaj barwniki spożywcze: do 1 miseczki różowy, do 2 fioletowy a do 3 niebieski. Wymieszaj masę i wszystkie 3 przełóż do rękawa cukierniczego. |
4
Zrobione
|
Złoty rógMasę cukrową podziel na 2 części, gdzie 80 g rozwałkuj w rulon który zwęża się ku 1 końcowi, a z pozostałej części uformuj uszy od jednorożca. |
5
Zrobione
|
Nadzienie malinoweMaliny połącz z sokiem z cytryny oraz z cukrem. Całość zagotuj. Pozostaw na ogniu od czasu do czasu mieszając by się masa nie przypaliła. Odparuj wodę by owoce zgęstniały. |
6
Zrobione
|
SkładanieBlaty biszkoptowe przełóż kremem, natomiast przy 2 piętrze wyszprycuj tylko kręgi z kremu przy krawędzi i przy środku. Pustą przestrzeń wypełnij konfiturą malinową. Całość obłóż masą maślaną. Wstaw do lodówki na 30 minut. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
A co z przełożeniem tortu? Nie ma ani słowa o nadzieniu z malin?
Dziękuję Ci bardzo. Już poprawiłem przepis. 2000 wyświetleń wyświetleń I tylko ty zauważyłaś:)