Ja nawet nie spodziewałem się, że to będzie tak pyszne. Połączenie delikatnego musu z orzeszków ziemnych i mlecznej czekolady. Dodatkowo lekko kwaśny dodatek moreli z limonką, a sam lekko kwaśny smak pobudza kubki smakowe. I to wszystko z chrupiącym środkiem orzeszkó ziemnych wymieszanych z palonym masłem i masłem orzechowym.
Tort musowy w tym wydaniu nie ma spodu, a to dlatego, że nie chciałem mieć zbyt twardej dolnej warstw tortu. Dołożenie kolejnej warstwy wydaje mi się, że zaburzyłoby proporcje. Co jest wspaniałego jeszcze w tym torcie? Ten smarowny, cudowny karmel! Wszystko, aż wylewa się z tortu. Polewa lustrzana jest identyczna jak w przepisie na czekoladowy tort musowy. I wyprzedzając już Wasze pytania to tak, syrop glukozowy jest niezbędny podczas przygotowania polewy lustrzanej.
Gdzie dostać syrop glukozowy? Możecie go zakupić w sklepie torcik.net w małych opakowaniach, bądź tak jak ja w 10 kg wiadrze w Polmarkus za 50 zł 🙂
Gorąco Was zachęcam do sprawdzenia przepisu na tort musowy peanut butter.
1
Zrobione
|
Insert morelaPektynę wymieszaj z łyżką cukru. |
2
Zrobione
|
Insert karmelSkarmelizuj cukier na suchej patelni. Do karmelu wlej śmietanę i chwilę gotuj aż cukier się rozpuści (u mnie trwało to 2-3 minuty). Przelej karmel do miseczki plastikowej i posól. Odstaw na bok do schłodzenia. |
3
Zrobione
|
Chrupka orzechowa200 g orzeszków zmiksuj do momentu uzyskania masła orzechowego. |
4
Zrobione
|
Składanie insertuNa zmrożony insert z moreli wyłóż karmel. Wstaw ponownie do zamrażarki na 1-2 godziny. Na wierzchu karmelu rozprowadź płynną chrupkę z orzeszków ziemnych (możesz ją podgrzać jeżeli stwardniała). Wstaw całość ponownie do zamrażarki na 4 godziny. |
5
Zrobione
|
MusŻółtka zmiksuj razem z cukrem oraz mąką kukurydzianą na jednolitą masę. W międzyczasie zagotuj mleko i wlej je cienkim strumieniem do żółtek ciągle miksując. Przelej masę do garnka i podgrzej przez chwilę ciągle mieszając (do temperatury 70 stopni). Masa powinna zgęstnieć. Przetrzyj masę przez sitko by pozbyć się grudek i jeszcze ciepłą masę wymieszaj z 3 łyżkami masła orzechowego oraz czekoladą mleczną. |
6
Zrobione
|
Składanie tortuRant o średnicy 18 cm wyłóż folią rantową. Wylej połowę musu do rantu i włóż insert do środka. Wylej pozostałą część musu. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 8 godzin. |
7
Zrobione
|
Polewa lustrzanaŻelatynę zalej 50 g zimnej wody i odstaw na bok do napęcznienia. |
8
Zrobione
|
Składanie tortuPolewę czekoladową podgrzej do temperatury do około 38 stopni i zmiksuj blenderem do gładkości. Zmrożony tort postaw na szklance i oblej go dokładnie polewą, a następnie szybko obsyp go intensywnie kakao (przez sitko). Zostaw go na chwilę by obciekł z nadmiaru polewy, a kakao pięknie się rozejdzie. . |
9
Zrobione
|
Orzeszki ziemne poszatkuj i obsyp w koło tortu. |