0 0
Blok czekoladowy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
100 g orzechy laskowe
30 g kakao
200 g herbatniki pokruszone
400 g mleko w proszku
250 g masło
150 g cukier
120 ml zimna woda

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy można uzupełnić wiśniami, lub świeżymi owocami.

  • 30 minut
  • Porcji 12
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to dla jednych wspomnienie dzieciństwa, a dla mnie to coś co na kilometr czuć PRL’em 🙂

Przyznam się Wam szczerze, że moja mama tego nigdy nie robiła, babcia również. Ja sam dopiero w zeszłym roku wypróbowałem blok czekoladowy. Jednak od jakiegoś czasu wracam do starych przepisów, które są gdzieś zakopane w kajecikach z lat 80. Jeżeli macie ochotę wrócić do tego co było i dać spróbować starego-nowego, to nie ma chyba nic lepszego do przetestowania.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Masło, cukier, wodę oraz kakao podgrzej w rondelku. Całość gotuj chwilę aż składniki się połączą. Odstaw na bok do przestudzenia.

2
Zrobione

Do przestudzonej lecz lekko letniej masy dodaj mleko w proszku i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Zrób to energicznie by nie powstały grudki.

3
Zrobione

Do schłodzonej masy dodaj pokruszone herbatniki oraz orzechy laskowe w całości. Przelej masę do foremki o długości 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Pierniczki norymberskie
poprzendi
Pierniczki norymberskie
Lody z karmelem i orzechami
następny
Lody z karmelem i orzechami
Pierniczki norymberskie
poprzendi
Pierniczki norymberskie
Lody z karmelem i orzechami
następny
Lody z karmelem i orzechami

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz