0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
2 szkl. mąka pszenna
4 łyżki śmietana 12%
50 ml wódka
2 szt. jajka
szczypta sól
1 łyżka masło
2 litry olej do smażenia

Chrust

Krótkie pytanie: faworki czy chrust? A może nie widzicie różnicy.

  • 34 min
  • Porcji 60
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Od zawsze pamiętam, że na tłusty czwartek musiały być faworki. Dla mnie to nie do końca to samo, bo u mnie w domu faworki zawsze robiło się na twarogu i były pełne w środku. Człowiek po paru sztukach już był niesamowicie najedzony. Chrust jest nieco inną wersją faworków, bo bez udziału sera ale dzięki temu są strasznie chrupiące.

(Visited 129 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych składników zagnieć ciasto, dopilnuj aby było dobrze wyrobione. Możesz użyć do tego celu robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub przez 10 min robić to ręcznie. Po wyrobieniu odstaw je na 30 min do wyrośnięcia.

2
Zrobione

Ciasto rozwałkuj dosyć cienko na stolnicy podsypanej mąką i przy pomocy radełka bądź noża powycinaj paski o szerokości 2-3 cm i długości około 10 cm. W każdym pasku natnij nożykiem dziurkę i przełóż przez nią 1 koniec ciasta.
W dużym garnku rozpuść tłuszcz i smaż z obydwóch stron na złocisty kolor.
Przekładaj na ręcznik papierowy by wsiąkł nadmiar tłuszczu.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Babka z Baileys
następny
Pączki
poprzendi
Babka z Baileys
następny
Pączki

Dodaj komentarz