Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 68

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php:68) in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-content/plugins/userpro/index.php on line 35
Kruszonka - Ciastecznik. Prosty i tradycyjny przepis na kruszonkę
0 0
Kruszonka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

100 g masło
200 g mąka pszenna
100 g cukier

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Kruszonka

  • Easy

Ingredients

Directions


Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70
Share

Warning: A non-numeric value encountered in /home/klient.dhosting.pl/ciastecznik/ciastecznik.pl/wp-includes/functions.php on line 70

Kruszonka

Chyba każdy z nas i każdy lubi kruszonkę. Ja osobiście uwielbiam ją jako dodatek do szarlotki, i cudownie smakuje na ciepło gdy przykrywa gorące owoce (śliwki, lub rabarbar).

Osobiście zachęcam Was do eksperymentowania z kruszonką. W jaki sposób to zrobić? Oto kilka podpowiedzi:

 

Kruszonka migdałowa

Zmniejsz ilość mąki pszennej i zastąp ją mąką migdałową, dodaj łyżeczkę ekstraktu migdałowego a sama kruszonka nabierze niesamowitego orzechowego smaku.

 

Kruszonka bezglutenowa

Zamiast mąki pszennej użyjcie mąki ryżowej, lub po prostu mąki migdałowej. Nie zawiera ona glutenu więc może być świetnym składnikiem waszego gluten free ciasta

Kruszonka smakowa

A gdyby tak dodać do kruszonki wiórki kokosowej, kakao albo kawałki czekolady? Taka kruszonka wtedy nabiera całkowicie innego smaku. Jak można jeszcze urozmaicić smak kruszonki?

  • dodaj wiórki kokosowe,
  • wymieszaj z kakao,
  • dosyp maku,
  • rozpuść masło i podgrzej z lawendą, przecedź przez sitko i ponownie zamróź. Otrzymasz masło o smaku lawendowym i tym samym kruszonkę lawendową,

 

W jaki sposób można wykorzystać kruszonkę?

Rozsyp ją na wierzchu sernika, lub szarlotki. Kruszonka może być również spodem ciastka przygotowanego na zimno.

Pamiętajcie, kreatywność Wasza nie zna granic i próbujcie i smakujcie!

(Visited 271 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masło może być miękkie ułatwi to proces przygotowania kruszonki.
Wszystkie składniki zagnieć razem aż masa będzie jednolita.

2
Done

Kruszonkę rozprowadź na blaszce bądź na cieście i piecz do złotego koloru (przez około 20 minut).

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Bartek - Salceson
previous
Bartek – Salceson
Rolada makowa
next
Rolada makowa
Bartek - Salceson
previous
Bartek – Salceson
Rolada makowa
next
Rolada makowa

Add Your Comment