0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
250 ml mleko
250 g śmietana 36%
1/4 szkl. mąka kukurydziana
60 g żółtko z 4 jajek
100 g orzechy makadamia
100 g orzechy laskowe
70 g cukier
50 g cukier do karmelu
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy

Lody z karmelem i orzechami

Ja wymieszałem orzechy laskowe z macadamia, wy możecie dać same macadamia lub laskowe. Włoskie również super się sprawdzą.

  • 45 minut
  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lody z karmelem i orzechami

Lody z karmelem i orzechami to taki mój strajk 😀 czemu wszędzie mają być pierniczki i makowce? Dlaczego nie mogą to być lody?! Czy wy wiecie, że przez zimę ja zjadam więcej lodów niż w lato! Dlaczego? Jestem łowcą promocji, i kurcze zapłacić 15 zł za lody Haagen Dazs… Kto by się nie skusił! To właśnie te lody mnie zainspirowały do stworzenia tego smaku. W swojej książce zamierzam również zamieścić przepis na pyszne lody, i zapewniam Was będzie to smakowa petarda!

Czy wykonanie lodów jest trudne? Ja osobiście uważam, ze to dziecinnie prosta sprawa. Jako, że te lody są przygotowane na bazie kremu (śmietana + mleko) to nie trzeba ich mieszać co 30 min by się nie porobiły kryształki. Zrobicie i ciach do zamrażarki na noc. Przed zjedzeniem wyciągamy 10 min na blat i będą pyszne!

Jeżeli macie pomysły na swoje lody wrzucajcie je w komentarzu!

(Visited 307 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mleko podgrzejcie razem z ekstraktem waniliowym. Powinno się zagotować. W osobnej misce zmiksujcie żółtka, 70g cukru oraz mąkę kukurydzianą. Wlejcie cienkim strumieniem gorące mleko i cały czas szybko mieszajcie by się nie porobiły grudki. Przelejcie całość z powrotem do garnka i gotujcie przez chwilę aż masa zgęstnieje. Gdy będzie już gęsta (konsystencja nieco mniej zwarta niż budyń) zdejmijcie z palnika i odstawcie do schłodzenia.

2
Zrobione

Cukier podgrzej w garnku od czasu do czasu mieszając aż ładnie zbrązowieje (uważaj by go nie spalić). Wsyp do gorącego karmelu orzechy i dokładnie wymieszaj. Przełóż orzechy z karmelem na papier do pieczenia i odstaw na bok do wystygnięcia. Gdy całość będzie już zimna, zawiń w papier do pieczenia i tłuczkiem rozkrusz orzechy, lecz nie w drobny pył.

3
Zrobione

Ubij śmietanę w mikserze i dodaj ją do zimnej masy, którą wcześniej przygotowaliście. Śmietanę ubitą dodawajcie w 3 turach, dzięki temu zostanie nieco powietrza w bazie na lody. Dodajcie orzechy do masy i wymieszajcie dokładnie. Przełóżcie lody do keksówki i wstawcie do zamrażarki na całą noc. Lody najlepiej wyciągnąć przed podaniem 10 min. wcześniej by dało się je wybrać łyżką.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Blok czekoladowy
poprzendi
Blok czekoladowy
Makowiec z żurawiną
następny
Makowiec z żurawiną
Blok czekoladowy
poprzendi
Blok czekoladowy
Makowiec z żurawiną
następny
Makowiec z żurawiną

Dodaj komentarz