0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
250 ml mleko
250 g śmietana 36%
1/4 szkl. mąka kukurydziana
60 g żółtko z 4 jajek
100 g orzechy makadamia
100 g orzechy laskowe
70 g cukier
50 g cukier do karmelu
2 łyżeczki ekstrakt waniliowy

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Lody z karmelem i orzechami

Ja wymieszałem orzechy laskowe z macadamia, wy możecie dać same macadamia lub laskowe. Włoskie również super się sprawdzą.

  • 45 minut
  • Porcji 8
  • Łatwe

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Lody z karmelem i orzechami

Lody z karmelem i orzechami to taki mój strajk 😀 czemu wszędzie mają być pierniczki i makowce? Dlaczego nie mogą to być lody?! Czy wy wiecie, że przez zimę ja zjadam więcej lodów niż w lato! Dlaczego? Jestem łowcą promocji, i kurcze zapłacić 15 zł za lody Haagen Dazs… Kto by się nie skusił! To właśnie te lody mnie zainspirowały do stworzenia tego smaku. W swojej książce zamierzam również zamieścić przepis na pyszne lody, i zapewniam Was będzie to smakowa petarda!

Czy wykonanie lodów jest trudne? Ja osobiście uważam, ze to dziecinnie prosta sprawa. Jako, że te lody są przygotowane na bazie kremu (śmietana + mleko) to nie trzeba ich mieszać co 30 min by się nie porobiły kryształki. Zrobicie i ciach do zamrażarki na noc. Przed zjedzeniem wyciągamy 10 min na blat i będą pyszne!

Jeżeli macie pomysły na swoje lody wrzucajcie je w komentarzu!

(Visited 176 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Mleko podgrzejcie razem z ekstraktem waniliowym. Powinno się zagotować. W osobnej misce zmiksujcie żółtka, 70g cukru oraz mąkę kukurydzianą. Wlejcie cienkim strumieniem gorące mleko i cały czas szybko mieszajcie by się nie porobiły grudki. Przelejcie całość z powrotem do garnka i gotujcie przez chwilę aż masa zgęstnieje. Gdy będzie już gęsta (konsystencja nieco mniej zwarta niż budyń) zdejmijcie z palnika i odstawcie do schłodzenia.

2
Zrobione

Cukier podgrzej w garnku od czasu do czasu mieszając aż ładnie zbrązowieje (uważaj by go nie spalić). Wsyp do gorącego karmelu orzechy i dokładnie wymieszaj. Przełóż orzechy z karmelem na papier do pieczenia i odstaw na bok do wystygnięcia. Gdy całość będzie już zimna, zawiń w papier do pieczenia i tłuczkiem rozkrusz orzechy, lecz nie w drobny pył.

3
Zrobione

Ubij śmietanę w mikserze i dodaj ją do zimnej masy, którą wcześniej przygotowaliście. Śmietanę ubitą dodawajcie w 3 turach, dzięki temu zostanie nieco powietrza w bazie na lody. Dodajcie orzechy do masy i wymieszajcie dokładnie. Przełóżcie lody do keksówki i wstawcie do zamrażarki na całą noc. Lody najlepiej wyciągnąć przed podaniem 10 min. wcześniej by dało się je wybrać łyżką.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Blok czekoladowy
poprzendi
Blok czekoladowy
Makowiec z żurawiną
następny
Makowiec z żurawiną
Blok czekoladowy
poprzendi
Blok czekoladowy
Makowiec z żurawiną
następny
Makowiec z żurawiną

Dodaj komentarz