0 0
Paris Brest

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto parzone
3 szt. jajka
80 g masło
150 g mleko
120 g mąka pszenna
szczypta sól
2 łyżeczki cukier
Pasta orzechowa
300 g orzechy laskowe
20 g mąka migdałowa
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
3/4 szkl. cukier
1/4 szkl. woda
2 łyżki olej
Krem
5 łyżeczek pasta z orzechów laskowych
60 g żółtka
100 g + 50 g masło
1 szklanka mleko
40 g cukier
1/4 szkl. mąka kukurydziana
50 g czekolada gorzka

Paris Brest

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto parzone

  • Pasta orzechowa

  • Krem

Wskazówki

Udostępnij

Paris Brest

 

Paris Brest Paris brest to po prostu ciasto parzone z kremem orzechowym z charakterystyczną dziurką w środku. Skąd taka nazwa? Wyczytałem, że deser został stworzony przez cukiernika Ciastko z wierzchu możecie obsypać cukrem pudrem, lecz ja zdecydowałem się tego nie robić ze względu na mocno słodki smak kremu. Co za dużo to nie zdrowo, a w przypadku cukru to sprawdzona zasada Przepis na ciasto parzone pochodzi z mojej książki Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery. Książkę znajdziecie w salonach eMPIK jak i również w księgarniach interentowych. Pod tym adresem podrzucam Wam link do książki. Książka została wydana 2 razy. Pierwsza jest w twardej oprawie a kolejna w miękkiej. Miękka jest dodrukiem i znajdziecie tam kilka nowych zdjęć starych przepisów 🙂

Jednak wracając do naszgeo przepisu, to zapraszam Was do przecyztania pełnej receptury.

(Visited 699 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto parzone

W rondelku podgrzej mleko razem z masłem, cukrem i szczyptą soli. Podgrzewaj do momentu aż całe masło się rozpuści.
Do mleka dodaj podwójnie przesianą mąkę i wsyp mąkę energicznie mieszając. Wszystko podsmaż w rondelku przez okolo 3 minuty co jakiś czas mieszając. Odstaw ciasto na bok do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie letnie, przełóż je do robota kuchennego i ciągle ucierając dodawaj po 1 jajku (ucieraj tak długo aż składniki się połączą). Przełóż ciasta do rękawa cukierniczego i wyszprycuj na papierze 7 gniazdek. Gniazdka możesz obsypać kawałkami orzechów laskowych. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 25 minut (do momentu uzyskania złotego koloru).

2
Zrobione

Pasta z orzechów laskowych

W rondelku zagotuj cukier z wodą (przez około 5 minut). Cukier powinien się pienić lecz nie może zbrązowieć. Powstanie syrop glukozowy. Orzechy zalej syropem i wymieszaj. Do malaksera wrzuć orzechy z mąką migdałową, ekstraktem i olejem. Całość miksuj tak długo aż powstanie jednorodna pasta orzechowa (co jakis czas przemieszaj składniki).

3
Zrobione

Krem

W misie miskera zmiksuj żółtka razem z cukrem i mąką kukurydzianą na jasną i puszystą masę. Zagotuj mleko w rondelku z 50 g masła. Ciągle miksując żółtka wlej gorące mleko cienkim strumieniem. Przełóż masę do rondelka i gotuj przez 3-4 minuty częśto mieszając aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu.
Zdejmij z palnika masę. Dodaj do masy czekoladę, pastę z orzechów laskowych i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw na bok do wystygniecia.
Przełóż masę do miksera i ciągle miksując dodaj masło w 3 turach.

4
Zrobione

Gniazdka ptysiowe przekrój wzdłóż i wypełnij je przygotowanym kremem.
Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Sernik z karmelem i preclami
następny
Babka dyniowa z polewą kawową
poprzendi
Sernik z karmelem i preclami
następny
Babka dyniowa z polewą kawową

Dodaj komentarz