0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Beza
3 szt. białka
180 g cukier
1 łyżeczka ocet
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Krem pistacjowy
3 łyżeczki pasta pistacjowa
3 szt. żółtko
1/4 szkl. mąka kukurydziana
50 g cukier
250 ml mleko
200 g śmietana 36%
Dodatkowo
garść jagody
garść borówki
garść pistacje

Pavlova z kremem pistacjowym

Pastę pistacjową możecie przygotować samodzielnie zgodnie z przepisem, który znajdziecie w mojej książce.

  • 120 minut
  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Krem pistacjowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pavlova z kremem pistacjowym

Pavlova z kremem pistacjowym to deser na punkcie, którego moja mama by pewnie zwariowała. Uwielbia bezę i uwielbia również orzechy (pomimo tego, że wchodzą między zęby :P) jednak pistacje to takie małe zielone cudeńko, które można łuskać godzinami.

Moja beza musiała być lekka i świeża dlatego też zdecydowałem się na dodanie do niej jagód i borówek. Sami przyznacie, że nie ma nic lepszego niż beza z owocami?

 

Trochę porad w kwestii przygotowania bezy. Dobrze jest używać drobnego cukru do wypieków. Dla osób mniej wprawionych w robieniu bezy będzie to znaczne ułatwienie – ja osobiście używam zwykłego cukru, jednak testowałem już wersję z drobnym i jest zdecydowanie prościej. Jednak nie zawsze mam drobny cukier w domu, więc jeżeli jedziecie na zakupy to warto się w niego zaopatrzyć.

Staram się również utrzymać zasadę, że na 1 białko średniej wielkości daję 60 g cukru.

Dodatkowo do bezy dodaję również łyżeczkę octu i mąki ziemniaczanej. Jest to swojego rodzaju stabilizator dla białek.

Bezę warto piec w niskiej temperaturze z tego względu, że zbyt wysoka powoduje karmelizację cukru co się wiąże z zmianą koloru bezy z białej na żółtą. Zbyt wysoka temperatura może również bezę upiec na zewnątrz nadmiernie, a w środku pozostawić surową.

(Visited 626 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Przygotowanie bezy

Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj co 30 sekund cukier. Gdy masa będzie już jednolita i błyszcząca dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksuj.
Przełóż bezę na papier do pieczenia i uformuj kopczyk o średnicy 18 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, i po włożeniu od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Susz bezę przez 1,5 godziny.

2
Zrobione

Przygotowanie kremu

Mleko zagotuj w garnuszku.
W misie miksera zmiksuj żółtka razem z cukrem i mąką kukurydzianą na jednolitą masę. Cały czas miksując wlewaj cienkim strumieniem gorące mleko. Gdy składniki się połączą przelej całość do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Z masy powinien powstać budyń - jeżeli pojawią się grudki to przetrzyj całość przez sito. Odstaw krem do schłodzenia.

3
Zrobione

Przygotowanie kremu c.d.

Do chłodnego kremu dodaj pastę pistacjową i całość wymieszaj trzepaczką.
W misie miksera ubij śmietanę na sztywno i połącz delikatnie z kremem pistacjowym lekko roztrzepanym. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

4
Zrobione

Na wierzch ostudzonej bezy rozłóż krem pistacjowy i posyp bezę z wierzchu jagodami, borówkami oraz pistacjami.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Babeczki z czereśniami
poprzendi
Babeczki z czereśniami
następny
Tarta z agrestem
Babeczki z czereśniami
poprzendi
Babeczki z czereśniami
następny
Tarta z agrestem

Dodaj komentarz