0 0
Pavlova z truskawkami

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Beza
4 szt. białka
240 g cukier
1 łyżeczka ocet
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Sos truskawkowy
200 g truskawki
1/2 szt. sok z cytryny z połówki cytryny
50 g cukier
Krem
250 g mascarpone
200 g śmietana 36%
3 łyżki cukier puder
Dodatkowo
200 g truskawki

Pavlova z truskawkami

  • Średnie

Składniki

  • Beza

  • Sos truskawkowy

  • Krem

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Pavlova z truskawkami

Pyszna i chrupiąca z zewnątrz beza to królowa każdych imprez plenerowych. Jako, że sezon na truskawki w pełni to mam nadzieję, że na waszych stołach zagości również ona.

(Visited 962 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywno.
Ciągle miksując białka dodawaj stopniowo cukier (najlepiej w 5 turach, ubijając je dalej na wysokich obrotach).
Gdy białka będą sztywne i błyszczące dodaj do nich ocet oraz mąkę ziemniaczaną - wszystko dobrze zmiksuj.
Na papierze do pieczenia z bezy uformuj kopczyk i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z opcją pieczenia termoobieg i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni i susz przez okolo 1,5 godziny.

2
Zrobione

Krem

Ubij śmietanę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ponownie wszystko zmiksuj. Dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

3
Zrobione

Sos

Truskawki razem z cukrem i sokiem z cytryny rozgotuj (około 10 min. gotowania). Zblenduj i przetrzyj przez sito by pozbyć się pestek.
Odstaw sos do schłodzenia.

4
Zrobione

Na wierzchu bezy rozprowadź krem i udekoruj bezę świeżymi truskawkami oraz oblej ją sosem truskawkowym. Możesz podać sos również w dzbaneczku by każdy mógł polać sobie bezę wg uznania.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Tort mojito
poprzendi
Tort mojito
Tarta malinowa
następny
Tarta z malinami
Tort mojito
poprzendi
Tort mojito
Tarta malinowa
następny
Tarta z malinami

Dodaj komentarz