0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
500 g mąka pszenna
7 g drożdże suszone
1 i 1/3 szkl. ciepła woda
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka olej
Farsz
1 szkl. passata pomidorowa
2 ząbki czosnek
szczypta chili
szczypta ostra papryka
5 gałązek bazylia świeża
2 łyżki słonecznik łuskany
2 łyżki siemie lniane
0,5 łyżeczki sól
szczypta pieprz
0,5 łyżeczki zioła prowansalskie
1 łyżka olej

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pizzowe ślimaki

Czy zdarza Wam się coś wykombinować z resztek jedzenia? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na "resztki"

  • 140 minut
  • Porcji 8
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Farsz

Wskazówki

Udostępnij

Ostatnio doszedłem do wniosku, że strasznie dużo jedzenia wyrzucam dlatego postanowiłem nieco wykorzystać lodówkowych resztek. Tak powstał właśnie ten przepis, pizza z resztkami władnym wydaniu :). Składników zbyt wiele nie ma, proste wykonanie a przekąska świetna dla dzieciaka do szkoły, czy też dla Was do pracy jako lunch.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli. Wlej zaczyn do mąki i wyrób ciasto, tylko by składniki się lekko połączyły, dodaj 1/3 szklanki ciepłej wody i oliwę. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut aż będzie swobodnie odchodzić od ręki i po podniesieniu do góry będzie powoli się rozciągać, ale nie rozrywać. Włóż do miski,przykryj ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2
Zrobione

Farsz

Czas na przygotowanie farszu. Uwaga to będzie bardzo skomplikowane!
Wszystkie składniki włóż do wysokiego naczynia i zblenduj :) dopraw do smaku w zależności od preferencji, ja lubię ostre.

3
Zrobione

Ciasto rozwałkuj na blacie by miało wymiary 30x30. Wytnij z niego 8 pasków i ponownie je rozwałkuj by były w miarę cienkie. i szerokie na około 8 cm. Nalóż odrobinę farszu wzdłuż ciasta zachowując drobne odstępy z lewej i prawej strony. Złóż ciasto na pół by było szerokie na 4 cm. Złącz brzegi razem i zwiń całość w rulon. Połóż ciasto na papierze do pieczenia, obsyp słodką papryką i ziołami prowansalskimi i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na termoobiegu przez 15-20 min.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
poprzendi
Makaroniki pomarańczowe
następny
Babeczki z karmelizowaną pomarańczą
poprzendi
Makaroniki pomarańczowe
następny
Babeczki z karmelizowaną pomarańczą

Dodaj komentarz