0 0
Tort Candy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
6 szt. jajka
120 g mąka pszenna
30 g masło
80 g cukier
30 g posypka cukrowa kakaowa
Krem
500 ml śmietana 36% inaczej 450 g
2 łyżki cukier puder
250 g mascarpone
2 krople barwnik
Mus owocowy
400 g truskawki
2 łyżki sok z cytryny

Tort Candy

Do nasączenia możecie użyć likieru cytrynowego lub jeżeli to tort dla dzieci to użyjcie ekstraktu cytrynowego.

  • 90 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Mus owocowy

Wskazówki

Udostępnij

Tort Candy

Tort Candy jest prezentem urodzinowym dla Zuzy, ale również i Wy możecie takie prezenty zrobić swoim bliskim. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, nie posiada zbyt wiele składników, ale jest delikatny i świeży.

Z takich ciekawostek, które warto rozważyć podczas idealnego otynkowania tortu:

  1. Ja używam 2 podkładów tekturowych do tortu. Jeden obkładam papierem do pieczenia i smaruję go kremem i na nim kładę ostatnie piętro do góry nogami.
  2. Tort składam do góry nogami. Dzięki temu po dobrym schłodzeniu tortu odklejam folię z wierzchu i wychodzi idealnie gładka.
  3. Warto zaopatrzyć się w paterę obrotową. Ułatwi to wygładzenie tortu na bokach.
  4. Warto jest mieć 2 formy o różnych rozmiarach jeżeli chcecie dać do środka mus owocowy.

Polecam filmik na youtube odnośnie tynkowania tortu, który znajdziecie o tutaj https://www.youtube.com/watch?v=8wbON0I68Qc

(Visited 570 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Cukier włóż do misy miksera razem z jajkami i miksuj przez około 10 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie rozpuść masło i połącz je z łyżką ubitych białek. Masło wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj przesianą mąkę a na koniec połącz również masło. Dodaj posypkę cukrową i wymieszaj delikatnie całość. Dno dwóch tortownic wyłóż papierem do pieczenia i wylej równo ciasto do 2 tortownic. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
UWAGA! Jeżeli nie macie 2 tortownic to proponuję wykonać ciasto z połowy składników i potem wykonać ponownie. Białka nie mogą stać i czekać na swoją kolej do pieczenia.

2
Zrobione

Mus owocowy

Truskawki dobrze umyj i obierz z ogonków. Z truskawek odłóż 1/4 a pozostałą część wrzuć do garnka i solidnie rozgotuj z dodatkiem soku cytrynowego. Powinno to zająć około 15 minut. Jeżeli truskawki się nie rozgotowały (bo np. były twarde) po prostu je zblenduj. Pozostałe truskawki poszatkuj i wymieszaj razem z zblendowanymi truskawkami.
Tortownicę o średnicy 14 cm wyłóż folią spożywczą i wylej połowę musu truskawkowego i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Pozostała część musu będzie nam później potrzebna.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz barwnik. Ciągle miksując ale już na mniejszych obrotach dodaj mascarpone w 3 porcjach.

4
Zrobione

Składanie

Biszkopt każdy osobno przetnij wzdłuż. Jedno piętro posmaruj kremem, nałóż następną warstwę biszkoptu. Następnie posmaruj cienką warstwą kremu, połóż mus owowcowy na środku i brzegi wypełnij kremem. Połóż kolejną warstwę biszkoptu. Tym razem z kremu utwórz okręgi z odstępami około 1.5 cm. W te luki wlej pozostałą część musu truskawkowego. Na samą górę połóż ostatnią warstwę biszkoptu. Resztą kremu udekoruj tort w koło.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
poprzendi
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
następny
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
poprzendi
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
następny
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz