0 0
Tort Candy

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Biszkopt
6 szt. jajka
120 g mąka pszenna
30 g masło
80 g cukier
30 g posypka cukrowa kakaowa
Krem
500 ml śmietana 36% inaczej 450 g
2 łyżki cukier puder
250 g mascarpone
2 krople barwnik
Mus owocowy
400 g truskawki
2 łyżki sok z cytryny

Dodaj do ulubionych

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tort Candy

Do nasączenia możecie użyć likieru cytrynowego lub jeżeli to tort dla dzieci to użyjcie ekstraktu cytrynowego.

  • 90 minut
  • Porcji 12
  • Średnie

Składniki

  • Biszkopt

  • Krem

  • Mus owocowy

Wskazówki

Udostępnij

Tort Candy

Tort Candy jest prezentem urodzinowym dla Zuzy, ale również i Wy możecie takie prezenty zrobić swoim bliskim. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, nie posiada zbyt wiele składników, ale jest delikatny i świeży.

Z takich ciekawostek, które warto rozważyć podczas idealnego otynkowania tortu:

  1. Ja używam 2 podkładów tekturowych do tortu. Jeden obkładam papierem do pieczenia i smaruję go kremem i na nim kładę ostatnie piętro do góry nogami.
  2. Tort składam do góry nogami. Dzięki temu po dobrym schłodzeniu tortu odklejam folię z wierzchu i wychodzi idealnie gładka.
  3. Warto zaopatrzyć się w paterę obrotową. Ułatwi to wygładzenie tortu na bokach.
  4. Warto jest mieć 2 formy o różnych rozmiarach jeżeli chcecie dać do środka mus owocowy.

Polecam filmik na youtube odnośnie tynkowania tortu, który znajdziecie o tutaj https://www.youtube.com/watch?v=8wbON0I68Qc

(Visited 530 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Cukier włóż do misy miksera razem z jajkami i miksuj przez około 10 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie rozpuść masło i połącz je z łyżką ubitych białek. Masło wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj przesianą mąkę a na koniec połącz również masło. Dodaj posypkę cukrową i wymieszaj delikatnie całość. Dno dwóch tortownic wyłóż papierem do pieczenia i wylej równo ciasto do 2 tortownic. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.
UWAGA! Jeżeli nie macie 2 tortownic to proponuję wykonać ciasto z połowy składników i potem wykonać ponownie. Białka nie mogą stać i czekać na swoją kolej do pieczenia.

2
Zrobione

Mus owocowy

Truskawki dobrze umyj i obierz z ogonków. Z truskawek odłóż 1/4 a pozostałą część wrzuć do garnka i solidnie rozgotuj z dodatkiem soku cytrynowego. Powinno to zająć około 15 minut. Jeżeli truskawki się nie rozgotowały (bo np. były twarde) po prostu je zblenduj. Pozostałe truskawki poszatkuj i wymieszaj razem z zblendowanymi truskawkami.
Tortownicę o średnicy 14 cm wyłóż folią spożywczą i wylej połowę musu truskawkowego i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Pozostała część musu będzie nam później potrzebna.

3
Zrobione

Krem

Śmietanę ubij na sztywno, a pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz barwnik. Ciągle miksując ale już na mniejszych obrotach dodaj mascarpone w 3 porcjach.

4
Zrobione

Składanie

Biszkopt każdy osobno przetnij wzdłuż. Jedno piętro posmaruj kremem, nałóż następną warstwę biszkoptu. Następnie posmaruj cienką warstwą kremu, połóż mus owowcowy na środku i brzegi wypełnij kremem. Połóż kolejną warstwę biszkoptu. Tym razem z kremu utwórz okręgi z odstępami około 1.5 cm. W te luki wlej pozostałą część musu truskawkowego. Na samą górę połóż ostatnią warstwę biszkoptu. Resztą kremu udekoruj tort w koło.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Recenzje przepisu

Tego przepisu jeszcze nikt nie ocenił, użyj formularz poniżej aby to zrobić
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
poprzendi
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
następny
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
poprzendi
Odwrócony jogurtowiec z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem
następny
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

2 Komentarze Ukryj komentarze

Dodaj komentarz