2 1
Miodownik

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
Ciasto
500 g mąka pszenna
200 g masło
150 g cukier
3 łyżki miód
15 g kakao
2 łyżki mleko
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 szt. jajka
Krem budyniowy
3 łyżki cukier puder
160 g masło
400 ml mleko
1 opakowanie budyń waniliowy
Krem kajmakowy
1 puszka masa kajmakowa 380 g
170 g masło
Dodatkowo
200 g orzechy włoskie

Miodownik

Zamiast okrągłej formy możecie wykorzystać tradycyjną formę, prostokątną.

  • Porcji 24
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem budyniowy

  • Krem kajmakowy

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Miodownik

Uwierzcie lub też nie ale jest to chyba najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłem. Miodownik to ciasto, które składa się z pysznego kremu budyniowego, kajmakowego oraz blatów na bazie miodu.

Miodownik może być stworzony w formie tradycyjnej, czyli na zwykłej blaszce, jednak ze względu na urodziny znajomego postanowiłem zrobić ciasto w formie tortu i wiecie co… ciasto wystarczyło na 3 imprezy ;DD

Nie oszukujmy się jest ono kosmicznie słodkie, lecz ma w sobie to coś.

(Visited 8 439 times, 32 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Do przygotowania ciasta będzie potrzebna tortownica o średnicy 20 cm. Jeżeli zdecydujecie się na przygotowanie ciasta w tradycyjnej formie to proponuję zmniejszyć ilość blatów o 1 sztukę.
Zatem zaczynając od początku:
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Miód rozpuść w mikrofalówce i wymieszaj razem z mlekiem.
Mąkę wymieszaną z suchymi składnikami poszatkuj nożem na drobną kaszkę. Dodaj mleko z miodem oraz jajka i zagnieć ciasto.

2
Zrobione

Ciasto podziel na 5 części i z każdej wytnij okrąg o średnicy 20 cm. Każdy blat podpiecz w piekarniku przez około 8 minut (aż nieco wyrośnie i się zarumieni). Upieczone blaty odstaw na kratce do wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem budyniowy

Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu - z tą różnicą, że użyj o 100 ml mniej mleka. Do gotowego budyniu przyłóż folię tak by dotykała wierzchu budyniu. Odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia.
W misie mikserze zmiksuj cukier z miękkim masłem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce chłodnego budyniu. Gdy masa będzie jednolita odstaw na bok.

4
Zrobione

Masa kajmakowa

Masło utrzyj na jasną i puszystą masę, ciągle miksując dodawaj po 1 dużej łyżce kajmaku.

5
Zrobione

Składanie

Pierwszy blat ciasta posmaruj masą budyniową. Na wierzch nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj tym razem kremem kajmakowym. Kolejna warstwa ciasta - warstwa kremu budyniowego - warstwa ciasta - warstwa kremu kajmakowego no i ostatnia warstwa ciasta a na wierzch krem kajmakowy oraz poszatkowane orzechy,
Ciasto dobrze jest schłodzić przez całą noc w lodówce by krem dobrze się związał.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Jabłecznik z kruszonką
poprzendi
Jabłecznik z whisky
Czekoladowy tort musowy
następny
Czekoladowy tort musowy
Jabłecznik z kruszonką
poprzendi
Jabłecznik z whisky
Czekoladowy tort musowy
następny
Czekoladowy tort musowy

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here