0 0
Ciasto góra lodowa

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto
6 szt. jajka
120 g cukier
120 g mąka pszenna
40 g kakao
50 g masło
Krem
2 opakowania budyń waniliowy
2 szt. żółtko
1 łżyka mąka pszenna
3 szkl. mleko
250 g masło
2/3 szkl. cukier
Polewa
200 g masło
1,5 szkl. mleko w proszku
1/3 szkl. zimna woda
1/4 szkl. cukier
1 łyżka kakao
50 g biała czekolada
Dodatkowo
250 g paczka biszkoptów
100 ml mocna kawa
50 ml spirytus

Ciasto góra lodowa

  • Średnie

Składniki

  • Ciasto

  • Krem

  • Polewa

  • Dodatkowo

Wskazówki

Udostępnij

Ciasto góra lodowa

Jeden z klasyków kuchni domowej. Ciasto z ogromną ilością kremu i z mlekiem w proszku, które przypomina mi czasy dzieciństwa. Pamiętam jak u logopedy dostawałem do jedzenia mleko w proszku by cwiczyć język. Tak, tak bardzo dlugo sepleniłem i mówiłem capka i safa.  Całe szczęście trafił mi się logopeda z zamiłowaniem. Raczej była to dziewczyna która pisała pracę magisterską i dla niej praca z żywym organizmem była czymś niesamowitym.

Jednak wracając do wypieków a nie gadania o moim seplenieniu. Bylem bardzo ciekaw tego ciasta. Często pojawiało się na grupie i było przywoływane na najlepsze okazje rodzinne. Przez dłuższą chwilę zastanawiała mnie nazwa tego ciasta. Wyobraźcie sobie, że jest bardziej wyszukana niż sobie myślicie. Biszkopty, które są wbite w wierzch ciasta powinny być zanurze w cieście i tak jak góra lodowa odsłaniać tylko niewielką wierzch swojego prawdziwego oblicza.

Z czego składa się ciasto góra lodowa? Jest to biszkopt przełożony masą budyniową i oblany z wierzchu polewą czekoladową taką jak do murzynka stosujemy. Ja nieco ją zmodyfikowałem i mam nadzieję, ze Wam zasmakuje.

(Visited 1 479 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Biszkopt

Jajka zmiksuj razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
W międzyczasie masło rozpuść i lekko przestudź. Do masła dodaj łyżkę ubitych jajek i wymieszaj.
Do jajek dodaj przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj masło i ponownie wymieszaj.
Przelej ciasto do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (wymiary formy 29x35 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piecz przez 20 minut na termoobiegu.

2
Zrobione

Krem

Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem. W 1 szklance mleka zblenduj budynie, żółtka i mąkę. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie by się nie przypalił krem. Gdy masa będzie już gęsta przykryj folią spożywczą na dotyk do całkowiutego wystygnięcia.

3
Zrobione

Krem c.d.

Gdy masa budyniowa będzie już chłodna zmiksuj masło na jasną i puszystą masę.
Ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce budyniu (nie spiesz się by nie zostały grudy masła w kremie - rób to stopniowo. Im dłużej miksujesz tym większe porcje budyniu możesz dodawać na koniec).

4
Zrobione

Przekrój schłodzony biszkopt. Dolną część nasącz mocno naparem z kawy i spirytusu. Przełóż biszkopt połową kremu budyniowego. Na wierzchu połóż kolejną część biszkoptu i ponownie go nasącz. Rozprowadź resztę kremu.
Powbijaj biszkopty pionowo na cieście.

5
Zrobione

Polewa

Masło połącz razem z wodą i cukrem w rondelku i zagotuj (masło musi się całe rozpuścić). Odstaw na bok do całkowitego wystygnięcia.
Rozpuść czekoladę.
Do masy dodaj mleko w proszku (krem niestety mocno zgęstnieje). Podziel krem na 2 części. Do jednej dodaj kakao a do 2 dodaj roztopioną czekoladę.

6
Zrobione

Porady:

Krem jest gęsty i ciężko się go rozprowadza bo cieście. Polecam do ciemnego kremu dodawaj po odrobinie mleka ciągle mieszając aż osiągnie konsystencję nas zadowalającą.

Krem z dodatkiem czekolady może łatwo się zwarzyć (gorąca czekolada, zimny krem) aby uratować krem wystarczy dodawaj po odrobinie gorącego mleko ciągle mieszając energicznie.

7
Zrobione

Oblej ciasto z wierzchu przygotowanymi polewami. Raz jasną, raz ciemną. Przechowuj w lodówce, najlepiej podawać dobrze schłodzone.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Ciasteczka z rabarbarem
poprzendi
Ciasteczka z rabarbarem
Tarta z bananami
następny
Tarta bananowa z bezą włoską
Ciasteczka z rabarbarem
poprzendi
Ciasteczka z rabarbarem
Tarta z bananami
następny
Tarta bananowa z bezą włoską

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here