Składniki
-
Beza
-
5 szt. białka
-
300 g cukier
-
1 łyżka mąka ziemniaczana
-
1 łyżka ocet
-
Krem
-
1 opakowanie budyń waniliowy
-
400 g mleko
-
200 g masło
-
2 łyżki cukier
-
6 łyżeczek kawa rozpuszczalna
-
Dodatkowo
-
250 g borówki
Wskazówki
Beza z kremem kawowym
Beza z kremem kawowym to kolejny deser z czasów mojego dzieciństwa. Element, który zdecydowanie wyrożniał ten deser na tle innych to mocno maślany (czasami twardy), krem kawowy. Powiem wam, że bardzo się cieszę, że udało m się odtworzyć ten smak w sposób naturalny. Uważam, że wtedy jeszcze cukiernictwo bylo prawdziwe i kremy właśnie były robione na prawdziwym maśle, a nie tłuszczu utwardzonym i aromacie maslanym. I jeśli mam być z wami szczerzy to nie kupuję ciast z kremem w cukierniach, ta na prawdę w ogóle nie kupuję już ciast i chleba. Jedynym wyjątkiem jest Pani Foremka, bo wiem co jest w tym ciastku i nie ma się czego wstydzić Sylwia.
Wracając do samej bezy… jeżeli myślicie „nie no, ten przepis nie dla mnie. Nie potrafię robić bezy” to w takiej sytuacji zachęcam was do przeczytania nieco bardziej obszernego posta na temat pieczenia / przygotowania bezy. Jest to jeden z prostszych i szybszych deserów a w okresie letnim cudownie się sprawdza z świeżymi owocami. Ja też nie mogłem się powstrzymać i do mojej bezuni dodałem borówki i świeżą miętę cytrynową. Co by nie przedłużać zacznijmy szybkie pieczenie 🙂
Kroki
1
Zrobione
|
BezaBiałka ubij na sztywno. Ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Beza powinna być lekko ciągnąca i błyszcząca. |
2
Zrobione
|
KremZ 400 g mleka odlej 1/3 szklanki. |
3
Zrobione
|
Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Ciągle miksujac masło dodawaj po 1 dużej łyżce budyniu kawowego. Miksuj do połaczenia składników (aby nie było grudek - UWAŻAJ by krem się nie zwarzył! Jeżeli tak się stanie to ciągle miksując wlej odrobinę wrzątku). |
4
Zrobione
|
Wyszprycuj krem na bezę i udekoruj świeżymi borówkami i np. listkiem mięty. |