Składniki
-
Ciasto półkruche
-
200 g masło
-
400 g mąka pszenna
-
1 szt. jajka
-
2 szt. żółtka
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
150 g cukier
-
Masa jabłkowa
-
6 kulek ziele angielskie
-
2 łyżki cynamon
-
1/2 łyżeczki imbir
-
1/2 łyżeczki kardamon
-
2 kg jabłka
-
710 g (1 słoik) pure jabłkowe
-
1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
-
4 łyżki cukier
-
2 łyżeczki pektyna
-
Kruszonka
-
200 g masło
-
200 g cukier
-
350 g mąka pszenna
-
Lukier
-
100 g cukier puder
-
z 1 szt. sok z cytryny
-
do konsystencji płynnej masy woda
Wskazówki
Jabłecznik z kruszonką
O matko! Jaką ja mialem ochotę na jabłecznik! I to taki z ogromną ilością kruszonki, z lukrem cytrynowym i porządnie doprawionymi jabłkami. No i co? No i zrobilem. Mało istotne, że jabłka po 6 zł kilogram. Jednak muszę się Wam pochwalić, że udało mi się znaleźć świetny produkt w Kaufland. Jest to mus jabłkowy. Mus składa się w 95% z jabłek a reszta ta to kwasek (dla koloru) oraz odrobina cukru.
Samych jabłek mus nie zastąpił, lecz cudownie nadał się jako zagęstnik i oszczędził ogrom pracy!
Jakich jabłek użyć? Szczerze, to nie ma znaczenia. Ważne by skosztować czy jabłka są słodkie czy kwaśne. I dopiero na tej podstawie je posłodzić lub też nie. Ja do swoich dodałem 4 łyżki cukru. Dlatego też potraktujcie ten składnik ruchomo.
Jabłecznik z kruszonką to nie jedyny mój przepis na blogu z użyciem jabłek. W zakładce przepisy tradycyjne znajdziecie więcej propozycji na jabłkowe pyszności!
Kroki
1
Zrobione
|
Ciasto półkrucheWszystkie składniki poszatkuj na drobną kaszkę. Zagnieć ciasto i wyłóż blachę o wymiarach 27x33 cm papierem do pieczenia i rozprowadź na dnie blaszki ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez około 25 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. |
2
Zrobione
|
NadzienieJabłka obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pure jabłkowe podsmaż na patelni z potartymi jabłkami i przyprawami. Gdy masa będzie się już gotować dodaj pektynę wymieszaną z cukrem i smaż jeszcze przez chwilę (około 5 minut). |
3
Zrobione
|
KruszonkaMasło do kruszonki powinno być miękkie. Zagnieć wszystkie składniki razem i rozprowadź kruszonkę na wierzchu pure jabłkowego. |
4
Zrobione
|
LukierWymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny oraz wodą. Oblej schłodzone ciasto lukrem. |