Składniki
-
Ciasto
-
300 g mąka pszenna
-
200 g masło
-
100 g cukier
-
1 szt. żółtko
-
Farsz
-
6 szt. jabłka
-
1 szt. galaretka cytrynowa
-
3 łyżki cukier
-
szczypta kardamon
-
szczypta szafran
Wskazówki
Tradycyjny przepis, w nieco innym wydaniu. U mnie w domu zawsze w taki sposób robiło się jabłecznik, w sensie jabłka z galaretką cytrynową. Osobiście uwielbiam! Na ciepło to jeszcze lepszy, a jak dodam lody to w ogóle niebo w gębie! Życzę Wam zatem udanych wypieków w tą jesienną porę.
Kroki
1
Zrobione
|
Przygotowanie ciasta kruche jest dziecinnie proste. Jednak tutaj jest nieco inaczej niż w przypadku biszkoptu, ponieważ składniki powinny być bardzo zimne. |
2
Zrobione
|
CiastoNa stolnicy wysyp mąkę, dodaj masło, cukier i wszystko dokładnie poszatkuj nożem. Dodaj żółtko i dalej szatkuj. Gdy tylko masa będzie drobna, zagnieć całość i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie podziel ciasto na 2 równe części. Jedną rozwałkuj i rozłóż na formie do pieczenia o średnicy około 20 cm. Ciasto podpiecz lekko w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. |
3
Zrobione
|
Przygotowanie farszu: |
4
Zrobione
|
Najlepiej je przygotować zgodnie z przepisem podanym tutaj: http://serwer1801119.home.pl//recipe/rozyczki-jablkowe/ zamiast ciasta francuskiego używamy po prostu pozostałości z naszego ciasta kruchego. Przygotowane różyczki rozkładamy na wierzchu ciasta. |