Truskawkowe cupcakes z kruszonką to babeczki z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem marakui i przepyszną kruszonką z odrobiną niecodziennych przypraw.
Truskawkowe cupcakes z kruszonką to taki mój wymysł, na kończący się sezon truskawkowy. Pewnie jeszcze z tydzień bądź 2 je zobaczymy na bazarku, a potem już znikną i powiedzą nam do zobaczenia za rok :(. Szczerze powiedziawszy jakoś je zaniedbałem w tym roku, zrobiłem zaledwie dżem truskawkowy i parę razy wypiłem koktajl. Ciasta jakoś nie odnalazły się w tym sezonie, a jak pewnie zauważyliście już prawie 2 tygodnie nie dodałem żadnego przepisu!
Okazuje się, że im człowiek ma mniej czasu tym jest bardziej zorganizowany. Zaczęły się wakacje, uczelnia poszła w odstawkę a ja pochłonięty zostałem przez prace ogrodowe i pracę zawodową. Obiecuję Wam, że to się już nie powtórzy! Będę więcej czasu poświęcać przyjemnościom, i nie ważne, ze +30 na zewnątrz! Piekarnik pójdzie w ruch!
1
Zrobione
|
CiastoMasło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dlatego ważne jest by masło było w temperaturze pokojowej, ponieważ znacząco to przyspieszy proces. |
2
Zrobione
|
KremŚmietanę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i wszystko delikatnie wymieszaj by się składniki połączyły. Marakuje przekrój na pół i wydryluj z soku i miąższu. Polecam użyć blendera by nieco zniszczyć nasiona, które mają kwaskowaty smak. Papkę przecedź przez sito i dodaj mus do śmietany. |
3
Zrobione
|
KruszonkaWszystkie składniki zagnieć razem przy pomocy widelca. Wyłóż na papier do pieczenia i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pozostaw do ostygnięcia po upieczeniu. Gdy się za bardzo zbrylą, pokrusz. |
4
Zrobione
|
Na chłodne babeczki wyciśnij krem, a następnie obtocz je w kruszonce. |