Składniki
-
100 g masło
-
120 g cukier
-
2 łyżki kakao
-
2,5 szkl. mąka pszenna
-
10 g amoniakamoniak spożywczy
-
2 szt. jajka
-
1/2 szkl. mleko
Wskazówki
Amoniaczki
To takie kruche ciastka z ekstra spulchniaczem, a dokładniej rzecz ujmująć amoniakiem spożywczym. Ciastka podobno są stare jak świat, i bardzo często przygotowywane w okresie świątecznym. Dla mnie to są takie kruche ciasteczka, które idealne pasują do gorącego mleka lub herbaty.
Nie będę ukrywać, że podczas pieczenia miałem otwarte okno bo amoniak spożywczy strasznie śmierdzi! W sumie pachniało jak podczas rozjaśniania włosów (zapewne myślicie skąd to wiem – już wyjaśniam, siostra jest fryzjerką i z 15 lat temu rozjaśnianie włosów u mnie w domu to normalność). Powiem wam szczerze, że sam miałem taki moment w swoim życiu gdy miałem jasny blond na głowie… jednak na całe szczęście wszystkie dowody w postaci zdjęć i nagrań zniszczyłem!
Wierzcie lub nie wyglądałem koszmarnie! Facet z wzrostem 180 cm o wadze 55 kg i blond włosy 0_0 to było okropne!
Jednak wracając do ciastek to z wielką przyjemnością polecam Wam ten przepis, bo ciasteczka są na prawdę bardzo pyszne i warto czasami wspomnieć smaki dzieciństwa.
Kroki
1
Zrobione
|
Wszystkie składniki oprócz kakao połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części, a do drugiej dodaj kakao. |
2
Zrobione
|
Ciasto nie powinno być rzadkie, a powinno się dać je rozwałkować na arkusz o grubości około 1 cm. |
3
Zrobione
|
Piecz całość w piekarniku przez 10-12 min w temperaturze 170 stopni na termoobiegu. Studź na kratce |