Musi być smacznie, szybko i łatwo. Czyli babka, idealna na każdą okazję
Nadchodzi świąteczny czas, więc i czas na babki. Osobiście uwielbiam cytrynę więc w połączeniu z babką musiało wyjść coś przepysznego. Samo w sobie ciasto jest puszyste i lekko cytrynowe.
Jako, że nie jest to babka drożdżowa poziom trudności nie jest zbyt wysoki.
1
Zrobione
|
Ubij białka na bardzo gęstą pianę, a następnie dodaj roztopiony wrzący tłuszcz. Po 2 minutach ponownie ubij całość, aż składniki się połączą. Ubijając dodaj stopniowo: cukier, po 1 żółtku, skórkę z cytryny, sok oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. |
2
Zrobione
|
Formę do babki najlepiej jest wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wtedy ułatwi Ci to jej późniejsze wyciągnięcie. Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz babkę przez 30-35 min z termoobiegiem. Babkę wyjmij gdy jej wierzch będzie lekko zrumieniony, a boki leciutko będą odstawać od brzegu formy. Dobrze jest babkę schłodzić, i dopiero wtedy obsypać ją cukrem pudrem bądź przygotowanym uprzednio lukrem. |