Przyznam się Wam, że sceptycznie podchodzę do przepisów z czasopism dla gospodyń domowych. Niewiele w nich prawdy o cieście, więcej bzdur wypisanych przez ludzi, którzy nie mają pojęcia o pieczeniu. Jednak tym razem się skusiłem, zaciekawiła mnie nazwa „Paska – ukraińska baba wielkanocna”. No cóż nieco przerost formy nad treścią bo to bardzo dobre ciasto drożdżowe, co nie zmienia faktu, że wypiek udany a gazeta nabrała wartości w moich oczach. Szczerze polecam.
1
Zrobione
|
ZaczynMleko proponuję podgrzać w mikrofalówce a potem odstawić na bok. Powinno być letnie ponieważ potem trafią do niego drożdże. |
2
Zrobione
|
W dużej misce wymieszaj zaczyn z letnim mlekiem oraz 2 i 1/2 szklanki mąki. Powinna wyjść nieco gęsta maź, przypominająca nieco śmietanę. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 min aby podwoiła swoją objętość. |
3
Zrobione
|
Teraz zaczyn, żółtka oraz 5 szklanek maki połącz razem i zagnieć ciasto. Gdy będzie już lekko pulchne i jednolite przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, odstaw ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno to zająć około 2 godzin. |
4
Zrobione
|
Po tym czasie wyłóż je na stolnicę opruszoną mąką i uderz je porządnie. Odetnij 1/3 masy i upleć z niej warkocz. Do 2/3 ciasta dodaj sparzone rodzynki i ponownie zagnieć. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem o średnicy 24 cm. Użyłem folii aluminiowej by podwyższyć brzegi formy bo wiedziałem, że mocno wyrośnie. Na górze rozłóż warkocz i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. |
5
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.Ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piecz 15 min w temperaturze 200 stopni a następnie 45 min w temperaturze 170. Proponuję przykryć wierzch folią aluminiową by się nadmiernie nie spiekła. |