0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Zmień porcje
1,5 szkl. mleko
0,5 szkl. cukier
70 g drożdże świeże
7,5 szkl. mąka pszenna
7 szt. żółtko
1 op. cukier wanilinowy
szczypta sól
50 g masło roztopione
5 łyżek olej
1 szt. skórka z cytryny
20 g rodzynki
1 szt. jajka

Babka drożdżowa

  • 240 minut
  • Porcji 1
  • Trudne

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Przyznam się Wam, że sceptycznie podchodzę do przepisów z czasopism dla gospodyń domowych. Niewiele w nich prawdy o cieście, więcej bzdur wypisanych przez ludzi, którzy nie mają pojęcia o pieczeniu. Jednak tym razem się skusiłem, zaciekawiła mnie nazwa „Paska – ukraińska baba wielkanocna”. No cóż nieco przerost formy nad treścią bo to bardzo dobre ciasto drożdżowe, co nie zmienia faktu, że wypiek udany a gazeta nabrała wartości w moich oczach. Szczerze polecam.

(Visited 461 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Zaczyn

Mleko proponuję podgrzać w mikrofalówce a potem odstawić na bok. Powinno być letnie ponieważ potem trafią do niego drożdże.
Teraz przygotuj zaczyn, czyli do 1/2 szklanki letniej wody dodaj rozkruszone drożdże oraz 1/2 łyżeczki cukru. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 min.

2
Zrobione

W dużej misce wymieszaj zaczyn z letnim mlekiem oraz 2 i 1/2 szklanki mąki. Powinna wyjść nieco gęsta maź, przypominająca nieco śmietanę. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 min aby podwoiła swoją objętość.
W międzyczasie utrzyj żółtka z resztą cukru, cukrem wanilinowym, solą, stopionym i przestudzonym masłem oraz olejem. Konsystencja pożąda to gęsta masa podobna do tej, którą robiliśmy na kogel mogel :).

3
Zrobione

Teraz zaczyn, żółtka oraz 5 szklanek maki połącz razem i zagnieć ciasto. Gdy będzie już lekko pulchne i jednolite przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, odstaw ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno to zająć około 2 godzin.

4
Zrobione

Po tym czasie wyłóż je na stolnicę opruszoną mąką i uderz je porządnie. Odetnij 1/3 masy i upleć z niej warkocz. Do 2/3 ciasta dodaj sparzone rodzynki i ponownie zagnieć. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem o średnicy 24 cm. Użyłem folii aluminiowej by podwyższyć brzegi formy bo wiedziałem, że mocno wyrośnie. Na górze rozłóż warkocz i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

5
Zrobione

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.Ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piecz 15 min w temperaturze 200 stopni a następnie 45 min w temperaturze 170. Proponuję przykryć wierzch folią aluminiową by się nadmiernie nie spiekła.
Po upieczeniu uchylcie drzwiczki i pozostawcie ciasto na 30 min, by odpoczęło.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Bajgle razowe
następny
Mazure chałwowy z bezą włoską
poprzendi
Bajgle razowe
następny
Mazure chałwowy z bezą włoską

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here