Małe co nieco, dla fanatyków bezy.
Malutkie beziki, które mogą być przekąską bądź dodatkiem do deseru. Osobiście wolę z dodatkiem kakao, dzięki temu nie są tak słodkie. Samo ich przygotowanie nie jest trudne, a wyjdą niemalże każdemu, wystarczy dobrze przygotować masę pod bezę.
1
Zrobione
|
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Teraz jest bardzo ważny moment. By beza była idealnie chrupiąca ważny jest proces dodawania cukru. Nie możesz go dodać od razu, musisz dodawać go stopniowo. Cukier dodaj do ubitych białek po 1 łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec ubijania dodaj stopniowo przesiane kakao. |
2
Zrobione
|
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i uformuj małe kopczyki na papierze do pieczenia. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i susz na termoobiegu przez około 90 min w temperaturze 120 stopni. |