Składniki
-
1 kg rabarbar
-
3 łyżeczki skrobia ziemniaczana
-
3 łyżki cukier brązowy
-
3 łyżki cukier biały
-
450 g mąka pszennatyp 450
-
200 g masło
-
1 i 3/4 szkl. maślanka
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
1 czubata łyżeczka soda
-
180 g cukier biały
-
5 szt jajka
Wskazówki
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Uwielbiam szybkie, smaczne i proste przepisy. To tak jak ta ryba filet 😉 Błyskawiczne ciasto z rabarbarem jest szybsze niż kontroler biletów w autobusie pospiesznym. Dlatego czego można chcieć więcej? Wystarczy wybiec z domu do sklepu po rabarbar, albo ewentualnie zahaczyć o ogródek teściowej lub sąsiadki i tam pozrywać chwastowe pyszności.
Ciasto jest bardzo wilgotne, a to wszystko dzięki maślance. Powiem Wam szczerze, że przepis był robiony na strzała i na moje oko. Był tak zrobiony by był dobry i szybki. Nie kłamiąc Was to przygotowanie ciasta razem z pieczeniem nie zajęło więcej niż 60 minut.
Kroki
1
Zrobione
|
Rabarbar oczyść i pokrój w grubsze kawałki. Zasyp 3 łyżkami białego i brązowego cukru. Odstaw na bok na około 10 minut by rabarbar puścił soki. Wylej nadmiar soku i wymieszaj rabarbar w skrobi ziemniaczanej. |
2
Zrobione
|
CiastoJajka zmiksuj razem z maślanką oraz z cukrem. |
3
Zrobione
|
Do ciasta dodaj rabarbar i dokładnie wymieszaj. |
4
Zrobione
|
Ciasto po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem, Smacznego! |