0 0
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

1 kg rabarbar
3 łyżeczki skrobia ziemniaczana
3 łyżki cukier brązowy
3 łyżki cukier biały
450 g mąka pszenna typ 450
200 g masło
1 i 3/4 szkl. maślanka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 czubata łyżeczka soda
180 g cukier biały
5 szt jajka

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

  • Średnie

Składniki

Wskazówki

Udostępnij

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Uwielbiam szybkie, smaczne i proste przepisy. To tak jak ta ryba filet 😉 Błyskawiczne ciasto z rabarbarem jest szybsze niż kontroler biletów w autobusie pospiesznym. Dlatego czego można chcieć więcej? Wystarczy wybiec z domu do sklepu po rabarbar, albo ewentualnie zahaczyć o ogródek teściowej lub sąsiadki i tam pozrywać chwastowe pyszności.

Ciasto jest bardzo wilgotne, a to wszystko dzięki maślance. Powiem Wam szczerze, że przepis był robiony na strzała i na moje oko. Był tak zrobiony by był dobry i szybki. Nie kłamiąc Was to przygotowanie ciasta razem z pieczeniem nie zajęło więcej niż 60 minut.

(Visited 1 146 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Rabarbar oczyść i pokrój w grubsze kawałki. Zasyp 3 łyżkami białego i brązowego cukru. Odstaw na bok na około 10 minut by rabarbar puścił soki. Wylej nadmiar soku i wymieszaj rabarbar w skrobi ziemniaczanej.

2
Zrobione

Ciasto

Jajka zmiksuj razem z maślanką oraz z cukrem.
W między czasie rozpuść masło w garnku i chwilę trzymaj na palniku by nabrało bursztynowego koloru.
Dodaj do masy jajecznej przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz razem z sodą. Wymieszaj dokładnie tylko do momentu połączenia składników. Ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem ciepłe masło.

3
Zrobione

Do ciasta dodaj rabarbar i dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni z opcją pieczenia termoobieg.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.
Przełóż ciasto do foremki o wymiarach około 34x27 i piecz przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.

4
Zrobione

Ciasto po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem,

Smacznego!

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

Monoporcja róża
poprzendi
Monoporcja róża
Sernik Kinder COuntry
następny
Sernik Kinder Country
Monoporcja róża
poprzendi
Monoporcja róża
Sernik Kinder COuntry
następny
Sernik Kinder Country

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here