Składniki
-
Ciasto
-
150 g czekolada gorzka
-
3 łyżki kakao
-
3/4 szklanki cukier
-
1/3 szklanki mleko
-
1/3 szklanki czerwone wino
-
1/2 szklanki mąka pszenna
-
3 szt. jajka
-
Krem
-
250 g mascarpone
-
150 g biała czekolada
-
Dodatkowo
-
100 g maliny
Wskazówki
Brownie z kremem mascarpone
Dziś postanowiłem pójść w klasykę. W najbardziej sprawdzonych połączeniach, i coś co pozwoli cieszyć się pysznym ciastem każdemu z Was. Bardzo zależało mi na tym by nieco wyciągnąć smak gorzkiej czekolady w brownie. Postanowiłem zatem do ciasta dodać czerwonego wina. W sumie najlepiej sprawdzi się takie wytrawne bo chyba każdy wie do czego służą wytrawne wina (do podlewania mięsa podczas smażenia lub do ciast, kto to w ogóle pije? Przecież to wykrzywia usta!). Słodkie wino niech Wam służy jako dodatek podczas pieczenia w odrębnym kieliszku 🙂
Najczęściej stosowany krem przez was to właśnie ten na bazie mascarpone i samej czekolady. Nie ma tam śmietany i też ryzko że coś się zepsuje jest mniejsze. Możecie kupić ulubioną czekoladę (mleczną, gorzką, karmelową, białą, z orzechami!), rozpuścić i po prostu wymieszać z mascarpone.
Co do brownie z kremem mascarpone? Owoce! Na wierzch do dekoracji i do przełamania smaku czekolady, świetnie się nadadzą owoce. Mogą to być maliny (tak jak u mnie) ale świetnie będą pasować również wiśnie czy jeżyny.
Zatem kochani zacznijmy pieczenie!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoJajka roztrzep razem z cukrem. |
2
Zrobione
|
Nagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni. |
3
Zrobione
|
KremRozpuść czekoladę. Ciągle mieszając trzepaczką mascarpone wlewaj cienkim strumieniem czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj. |