Pyszne i mięciutki, najlepsze jeszcze na gorąco. Bułeczki cynamonowe z serkiem
Bułeczki cynamonowe, bądź też zwane cinamon rolls. Szczerze powiedziawszy idealna gratka dla wszystkich fanatyków cynamonu, ja osobiście uwielbiam tą przyprawę, a w połączeniu z serowym kremem są idealne! Na gorąco smakują przepysznie, a jako że ciasto nie jest drożdżowe to poziom trudności jest o wiele niższy.
1
Zrobione
|
W misce wymieszaj 3 szklanki mąki, cały proszek do pieczenia, całą sodę oraz 2 łyżki cukru. |
2
Zrobione
|
W osobnej misce wymieszaj brązowy cukier z 1 łyżką stopionego masła, dodaj resztę cukru (4 łyżki), 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu, gałkę muszkatołową oraz 1/8 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu widelca aby masło dobrze połączyło się z resztą składników. |
3
Zrobione
|
Teraz przy użyciu kubka z miarką wlej ocet i dolej mleko tak aby było 1 i 1/4 szklanki (czyli 310 ml). Dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 minuty. Po tym czasie dodaj do mleka z octem 2 łyżki roztopionego masła. Proponuję je lekko schłodzić zanim dolejesz do mleka. Następnie do maślanki dodaj mieszankę mąki, i przy użyciu drewnianej łyżki wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz właśnie jest ten moment kiedy musisz zdecydować czy ciasto jest wystarczająco puszyste, i odchodzi od miski na tyle gładko aby dało się je rozwałkować na stolnicy. Jeżeli nie dosyp mąki i wyrób je rękami. |
4
Zrobione
|
Samą stolnicę posyp mąkę i rozwałkuj wcześniej przygotowane ciasto. Wierzch ciasta posmaruj 2 łyżkami roztopionego masła, a na samą górę rozłóż równomiernie masę z brązowego cukru i cynamonu. |
5
Zrobione
|
Całość ciasta zwiń w rulon. Następnie przy użyciu nitki podziel ciasto na 10-12 części (najlepiej jest podkładać nitkę pod ciasto i przecinać je tworząc supełki). Gotowe porcje można przełożyć do foremek wysmarowanych uprzednio masłem, lub włożyć do brytfanki (chodzi o to aby one były w miarę ściśnięte). Ciasto piecz około 20-25 min w temperaturze 160-170 stopni. |
6
Zrobione
|
Serek glazeWszystkie składniki zmiksuj razem |