Składniki
-
Ciasto kruche
-
100 g masłomiękkie
-
140 g mąka pszenna
-
60 g mąka migdałowa
-
3 szt. żółtkougotowane
-
70 g cukier puder
-
Nadzienie
-
300 g rabarbar
-
1/4 szkl. cukier
Wskazówki
Ciasteczka z rabarbarem
Od dawna chciałem przygotować kruche ciasto na bazie ugotowanych żółtek i w końcu nadarzyła się ku temu okazja. Nie wiem jak Wam ale mi zawsze zostają jajka po wielkanocy, i cóż z nimi można zrobić. Niektórzy robią kotlety jajeczne, a ja zdecydowałem się na przygotowanie pysznych, kruchych ciasteczek z rabarbarem.
Wersja, którą Wam przedstawiam to takie mini chaczapuri, lecz wy możecie je zrobić w dowolnej formie. Możecie mieć np. ciasteczka kwadratowe zawinięte w kopertę, albo mogą to być typowe pierożki. Nie ma się czym przejmować, ponieważ samo ciasto w sobie jest tak delikatne i smaczne, że na pewno na 1 ciasteczku się nie skończy wasza przygoda.
Zapraszam Was zate do wypróbowania przepisu i podzieleni się ze mną efektami swojej kulinarnej pasji na fanpage, lub na instagramie, oznaczając mnie pod zdjęciem.
Link do mojego fanpage na facebooku to: www.facebook.com/ciastecznik
A na instagramie znajdziecie mnie jako daniel.coceancig
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoUgotowane żółtka rozgnieć widelcem. Dodaj miękkie masło oraz resztę składników. Wszystko razem zagnieć ręcznie bądź przy użyciu robota kuchennego na jednolitą masę (powinna być zwarta i plastyczna). |
2
Zrobione
|
Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0,5 cm. |
3
Zrobione
|
NadzienieRabarbar dobrze umyj i pokrój w 1 cm kawałki. Zasyp cukrem i odstaw na 10 minut, by rabarbar puścił soki. Przełóż rabarbar na patelnię i smaż do całkowitego rozgotowania (powinna powstać "pulpa"). |
4
Zrobione
|
Krótsze krawędzie ciasta (te co mają po 3 cm) sklej razem by powstała łódeczka. Do środka każdej łódeczki daj około 1 łyżeczki nadzienia rabarbarowego. Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z opcją termoobieg i piecz przez około 15-20 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor). Po upieczeniu pozostaw do wystygniecia i obsyp obficie cukrem pudrem. |