To już ten czas! Czuć zapach wiosny i przepysznego rabarbaru.
Sezon rabarbaru dobiega już powoli do końca, jednak dla mnie jest to najlepszy moment na kupno tego „chwastu”. Jest piękny czerwony i diabelnie kwaśny. Ten przepis zawiera więcej rabarbaru niż truskawek, ale to chyba dobrze, bo Naszych polskich, soczystych i słodkich truskawek jeszcze nie ma.
1
Zrobione
|
Kruche ciastoWymieszaj mąkę z solą i skórką z limonki. Zawartość wysyp na stolnicę i dodaj masło. Całość posiekaj nożem, aż uzyskasz miarę jednorodną konsystencję. Dodaj sok z limonki, żółtko oraz około 4 łyżek zimnej wody. Całe ciasto zagnieć do momentu aż uzyskasz jednolita masę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie zimnym ciastem wyłóż formę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm. Ja osobiście kruche ciasto potarłem na grubych oczkach tarki i wtedy rozprowadziłem je równomiernie po całym papierze. Docisnąłem palcami i włożyłem do zamrażarki na około 15 minut. Dzięki temu zabiegowi nie musiałem nakłuwać ciasta przed pieczeniem, a podczas krojenia nie „walczyłem z nożem”. |
2
Zrobione
|
NadzienieNic prostszego. Wymieszaj wszystkie składniki razem. |
3
Zrobione
|
KruszonkaWszystkie suche składniki wymieszaj razem, następnie roztopione masło dolej do mąki i cukru. Wymieszaj całość, aż nabierze grudkowatej konsystencji. |
4
Zrobione
|
Wyciągnij ciasto z zamrażarki, wysyp na nie rabarbar oraz truskawki. A na samą górę rozsyp kruszonkę. Piecz całość w pierwszej kolejności przez 20 min w temperaturze 200 stopni, a następnie zredukuj do 180 i piecz dalej przez 40 minut. Jeżeli kruszonka zbyt mocno się zrumieni przykryj ciasto folią aluminiową. |