Jeżeli masz ochotę możesz zrobić środek z samych blatów biszkoptowych
Ło matko! Po pierwsze to był przepyszny tort! Taki delikatny, nie za słodki, i ta polewa lustrzana. Pierwszy raz wyszła mi taka wspaniała!
W mojej książce przepis pewnie by miał z 5 gwiazdek bo jest dosyć trudny w wykonaniu, jednak pamiętajcie do odważnych świat należy. Chciałbym również abyście potraktowali to jako zbiór inspiracji do wykorzystania poszczególnych elementów do stworzenia własnego pięknego i perfekcyjnego tortu.
Tort składa się z kilku elementów:
Zatem jeżeli spodoba Wam się którykolwiek z nich śmiało go wykorzystajcie w swoim przepisie!
Co będzie potrzebne do wykonania tortu:
Rant do pieczenia ciast o średnicy 18 cm i 14 cm oraz folia rantową.
1
Zrobione
|
Żelka jeżynowaDo przygotowania żelki potrzebujesz 300 g musu jeżynowego zatem jeżeli masz świeże jeżyny musisz wziąć pod uwagę, że podczas przecierania owoców przez sito utracisz około 30% składników. |
2
Zrobione
|
BiszkoptMasło rozpuść na parze bądź w mikrofalówce. |
3
Zrobione
|
Mus czekoladowyŻółtka zmiksuj razem z cukrem oraz mąką kukurydzianą na jednolitą masę. W międzyczasie zagotuj mleko i wlej je cienkim strumieniem do żółtek ciągle miksując. Przelej masę do garnka i podgrzej przez chwilę ciągle mieszając (do temperatury 70 stopni). Masa powinna zgęstnieć. Przetrzyj masę przez sitko by pozbyć się grudek. |
4
Zrobione
|
Składanie torty do mrożeniaRant o średnicy 18 cm wyłóż folią rantową. Wylej połowę musu do rantu i zanurz w nim biszkopt czekoladowy oraz żelkę jeżynową. Wylej resztę musu i wstaw do zamrażarki na całą noc (8 godzin). |
5
Zrobione
|
Kruchy spódOrzechy poszatkuj na większe kawałki. Wymieszaj z płatkami owsianymi, roztopionym miodem oraz roztopionym masłem. Całość uformuj w okrąg o średnicy 18 cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 10 min. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki do stężenia. |
6
Zrobione
|
Polewa lustrzanaŻelatynę zalej 50 g zimnej wody i odstaw na bok do napęcznienia. |
7
Zrobione
|
Składanie tortuPolewę czekoladową podgrzej do temperatury 40 stopni i zmiksuj ponownie blenderem (jeżeli znów będą pęcherzyki powietrza ponownie przelej przez sitko). Zmrożony tort postaw na kratce i oblej go dokładnie polewą. |
8
Zrobione
|
DekoracjaRozpuść czekoladę i rozprowadź ją na papierze do pieczenia. Nie musisz tego robić dokładnie, możesz porobić smugi. Schłódź dokładnie czekoladę i wykrój okrąg o średnicy 14 cm i obsyp go z wierzchu kakao. Udekoruj wierzch tortu. |