Składniki
-
Ciasto
-
200 g mąka pszenna
-
70 g mąka kukurydziana
-
100 g cukier puder
-
100 g masło
-
Karmel
-
250 g cukier
-
100 g śmietana 30%
-
50 g masło
-
Polewa
-
100 g czekolada mleczna
-
20 g olej
-
100 g czekolada gorzka
-
30 g olej
-
4 łyżki rodzynki
-
30 g orzechy laskowe
Wskazówki
Domowe jeżyki
Pewnie każdy z Was zna, lub widział na sklepowej półce. Niesamowicie słodkie, kruche i równie pyszne co te z sklepu. Jednak z jedną wielką różnicą: są domowe! Nie ma w nich polepszaczy i innych stabilizatorów! Pyszne domowe jeżyki na bazie szkockiego ciasta shortbread, które jest niesamowicie kruche i maślane. Na wierzchu odrobina karmelu, i całość oblana mleczną + gorzka czekoladą z dodatkiem orzechów laskowych i rodzynek sułtańskich.
Pewnie zastanawiacie się jak przygotować te ciasteczka? Nic prostszego, potrzebujecie najzwyklejsze domowe przyrządy do pieczenia oraz 1 wykrawarka o średnicy 4 cm. Jeżeli wykrawarki nie macie możecie do tego celu zawsze wykorzystać kieliszek.
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoMiękkie masło przy pomocy drewnianej łyżki utrzyj razem z cukrem pudrem. Na sam koniec dodaj mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną. |
2
Zrobione
|
KarmelCukier skarmelizuj na patelni. Cukier można od czasu do czasu przemieszać by się równomiernie skarmelizował. Do gorącego karmelu wlej śmietanę i energicznie całość mieszaj (uważaj by się nie poparzyć). Przez chwilę jeszcze gotuj, by się rozpuścił również karmel który się zbrylił. |
3
Zrobione
|
Z karmelu uformuj tyle kulek ile masz wykrojonych spodów z ciasta. Połóż na wierzchu i spłaszcz. Wstaw do zamrażarki do całkowitego zmrożenia (około 4 godzin). |
4
Zrobione
|
Czekolada mlecznaCzekoladę mleczną rozpuść w mikrofalówce i dodaj 20 g oleju. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasteczka nabij na patyczek do szaszłyków i zanurzaj je pojedynczo w czekoladzie mlecznej. Ciasteczka ponownie wstaw do zamrażarki do całkowitego zmrożenia. |
5
Zrobione
|
Polewa finalnaRodzynki i orzechy posiekaj. |