Do eton mess świetnie również nada się mus trusawkowy
Dużo się mówi o tym deserze, i w sumie jest bardzo popularny w Anglii jednak powstał on dopiero pierwszy raz w mojej kuchni. Kto by pomyślał, że tak prosty w wykonaniu deser może być tak wyszukany. Kombinacja smakowa wg mnie jest świetna. Do słodkiej bezy cudownie pasuje lekko cierpka aronia, a delikatny krem śmietanowy wprowadza gładką strukturę.
Przygotowałem deser w szkle, który idealnie się nadaje na gorące letnie dni. Jeżeli macie ochotę zrobić bezę samodzielnie to polecam skorzystać z przepisu na Klasyczny tort bezowy
Możecie również kupić malutkie beziki, które też się nadadzą, ja jednak bym je pokruszył by nadać im nieco „bałaganiarskiego” wyglądu 🙂
1
Zrobione
|
Sos owocowyAronię zagotuj razem z wiśniami, sokiem cytrynowym oraz 3 łyżkami cukru. Gotuj około 15 minut od czasu do czasu mieszając aż puszczą soki z owoców. Gdy owoce się rozpadną przetrzyj je przez sito i odstaw na bok do ostygnięcia. |
2
Zrobione
|
KremDobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno w mikserze. Na koniec miksowania dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. |
3
Zrobione
|
Do każdego kubeczka/szklanki/pucharka wsyp na dno pokruszoną bezę i dodaj łyżkę ubitej śmietany. Polej sosem i ponownie daj pokruszoną bezę, śmietanę i sos owocowy. |