Składniki
-
200 g czekolada gorzka
-
250 ml mleko
-
100 ml śmietana 30%
-
0,5 łyżeczki imbir
-
50 ml sok pomarańczowy
-
1 szt. laska cynamonowa
-
1,5 łyżeczki mąka ziemniaczana
Wskazówki
To już chyba prawdziwa zima. Na zewnątrz -15 stopni, w kominku drewienko się pali i nastał ten powolny wieczór, gdzie człowiek nie wie co ze sobą zrobić, bo na zewnątrz za zimno by gdziekolwiek wyjść a w domu nie ma się ochoty na nic. W takich sytuacjach najczęściej sięgamy po książkę, a do książki pasuje idealnie gorąca herbata, albo rozgrzewająca czekolada. Po co liczyć kalorie, kiedy w zimowy wieczór potrzebujemy ich zdecydowanie więcej.
Kroki
1
Zrobione
|
W garnuszku zagrzej mleko i śmietanę z laską cynamonu. Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść ją. Dodaj sok pomarańczowy, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką. Chwilę podgotuj, uważaj by nie przypalić czekolady. |
2
Zrobione
|
Na koniec przelej czekoladę do filiżanek. W sumie całość wystarczy na 4 małe filiżanki i tak najlepiej to rozdzielić bo całość jest bardzo słodka więc tego się nie da dużo wypić (chyba że uwielbiacie słodycz czekolady, która lekko drapie w gardło). |