Składniki
-
Ciasto kruche
-
200 g masło
-
100 g śmietana 18%
-
2 szt. żółtka
-
450 g mąka pszenna
-
200g cukier
-
Dodatkowo
-
6 szt. jabłka
-
6 łyżek cukier brązowy
-
2 łyżki kakao
-
200 g masa kajmakowa
-
2 łyżki cynamon
Wskazówki
Jabłecznik z połówek jabłek
Przepis na jabłecznik z połówek jabłek często przewijał się przez grupy na facebooka do których należę. Zastanawiałem się w czym tkwi fenomen tego ciasta, jeżeli pokusicie się na wykonanie go osobiście to się dowiecie. Ja postaram się wam przybliżyć co mnie tak zauroczyło w tym jabłeczniku.
Ciasto kruche, które do niego zrobiłem jest po prostu fenomalne w smaku. Ciasto zrobione na bazie śmietany 18% z 2 żółtkami. Głównym sekretem tego ciasta jest to, że jest ono niesamowicie szybkie w wykonaniu. Kilka prostych składników, a efekt końcowy jest fenomalny.
Co jest jeszcze istotne podczas przygotowania tego ciasta? JABŁKA! O tak! Nie wszystkie się nadają bo np. LOBO czy Champion nie będą zbyt ok, ze względu na sypkość, miękkość i słodkość tych owoców. Samo ciasto w sobie jest dosyć słodkie więc tutaj lepiej będą pasować jabłka typi Szara Reneta czy Idared. Te jabłka są kwaskowate i nieco twardsze wię po upieczeniu nie zrobi się z tego ciapa.
By nie przedłużać zapraszam Was już teraz po przepis ponizej!
Kroki
1
Zrobione
|
CiastoSkładniki na kruche ciasto poszatkuj razem i zagnieć ciasto. Możesz również użyć miksera i wszystko razem zmiksować. Ciasto podziel na 2 równe części. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i włóż do blaszki o wymiarach 33x27 cm. |
2
Zrobione
|
Jabłka obierz i przetnij na pół. Usuń gniazdo jabłka. |
3
Zrobione
|
Upieczony spód obsyp kakao. |