Ja moją karpatkę obsypałem kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Wy możecie użyć czekolady roztopionej wymieszanej z śmietanką.
Karpatka czekoladowa będzie moim nowym, starym przepisem 😀 Wersję nieco odmieniona ale bazuje na przepisie, który znajdziecie również na blogu. Nie jest tak słodka jak jasna wersja, jednak równie pyszna.
Przygotowanie karpatki to prosta sprawa, a ciasto z pudełka może trafić do kosza zamiast do pieca.
Skąd pomysł na taką karpatkę? No cóż, jako bloger staram się Was zadowolić za każdym razem nowym przepisem no i dlatego dla Was mam to cudeńko. Zastanawiam się zatem co dla Was nowego przygotować?
1
Zrobione
|
CiastoMleko, masło, wodę, cukier oraz sól podgrzej w garnku tak długo aż tłuszcz się rozpuści. Dodaj przesianą mąkę i kakao. Wszystko energicznie wymieszaj aż połączą się składniki. Smaż przez około 2-3 minuty w garnku od czasu do czasu mieszając. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. |
2
Zrobione
|
CiastoGdy ciasto będzie chłodne przełóż je do misy miksera i ciągle miksując dodawaj po 1 całym jajku. Masa powinna być jednolita lecz nie rzadka. |
3
Zrobione
|
KremBudynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak zmniejsz ilość mleka łącznie o 100 ml. (standardowo 1 opakowanie budyniu wykonuje się z 375 ml mleka + 125 ml do rozprowadzenia budyniu. Zamiast 375 ml będzie potrzebne 325 ml). Przygotowany budyń odstaw do wystygnięcia. |
4
Zrobione
|
KremMasło utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę i ciągle miksując dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec dodaj masę kajmakową w ten sam sposób. |
5
Zrobione
|
Zimne blaty przełóż przygotowanym kremem i obsyp wymieszanym kakao z cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce. |