Składniki
-
Ciasto
-
5 szt. jajka
-
4 szkl. mąka pszenna
-
1 szkl. jogurt naturalny
-
200 g masło
-
2 łyżeczki proszek do pieczenia
-
0,5 szt. sok z cytryny
-
1 szkl. cukier
-
Kajmak
-
2 opakowania budyń czekoladowy
-
1 puszka masa kajmakowakukułkowa
-
50 ml Amaretto
-
500 ml mleko
-
30 g cukier
Wskazówki
Ostatnimi czasy staram się zrobić coś szybko, ale by też było smacznie. Na chwilę obecną królują u mnie przepisy, które ograniczają się do jednej miski (tak niektóre osoby byłyby bardzo zadowolone z tego faktu). Ciasto jest proste szybkie i smaczne, a uniwersalna baza pozwoli wam wymienić budyń na dowolne owoce z puszki bądź świeże.
Kroki
1
Zrobione
|
Jak zawsze przypominam o temperaturze pokojowej składników potrzebnych do przygotowania ciasta. Moja szklanka ma zawsze pojemność 250 ml, a ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni na termoobiegu. |
2
Zrobione
|
Masa kajmakowa400 ml mleka zagotuj, a w 100 ml rozprowadź wraz z cukrem 2 budynie czekoladowe. Do gotującego się mleka dodaj budynie z cukrem i mieszaj cały czas energicznie. Gdy masa będzie gęsta zdejmij ją z palnika i dodaj masę kukułkową i mieszaj cały czas aż połączy się z budyniem. Na sam koniec dodaj amaretto i ponownie wymieszaj. Budyń odstaw do ostygnięcia i stężenia. |
3
Zrobione
|
BiszkoptTłuszcz rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki dodaj do tłuszczu i dokładnie wymieszaj przy użyciu miksera na niskich obrotach. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, i wylej na nią ciasto. Na cieście porób ukośne pasy z masy budyniowej. Całość piecz przez 35-40 min na termoobiegu, aż się zarumieni. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. |