Składniki
-
2 szt. żółtko
-
2 szt. jajka
-
0,5 szt. limonka
-
110 g cukier
-
75 g masło
-
2 szt. cytryna
Wskazówki
Lemon Curd, czyli pasta cytrynowa. Tak jak już wcześniej wspomniałem uwielbiam cytrynę więc kolejny przepis z jej udziałem. Tym razem jest to lemon curd. Nie koniecznie do spożycia samodzielnie, ale świetnie nadaje się do kremu by zmienić jego smak. Sposób wykorzystania to już Wasza inwencja twórcza.
Kroki
1
Zrobione
|
Całość jest przygotowywana w kąpieli wodnej. Cytrusy w pierwszej kolejności musisz sparzyć. Gdy już będą suche zetrzyj skórkę (tylko tą żółtą i zieloną część, biała jest gorzka), a następnie wyciśnij sok. Do tej samej miski dodaj jajka oraz cukier. Całość wymieszaj trzepaczką, by masa była w miarę jednorodna. |
2
Zrobione
|
Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj ciągle wodę, następnie na górę postaw miskę z przygotowaną miksturą. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Cały czas podgrzewaj masę, i mieszaj trzepaczką aż osiągnie konsystencję podobna do budyniu. Zajmie to około 15 minut. Gdy krem będzie już gotów przetrzyj go przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. |