Zamiast cukru można użyć syropu klonowego lub golden syropu.
Lody śmietankowo-truskawkowe to wersja dla tych co nie przepadają za sorbetami a lubią smak śmietany. No bo przecież co może być smaczniejszego niż tego typu lody? Oczywiście do wykonania lodów wykorzystałem śmietany 36% jednak jeżeli macie ochotę na wersję wegańską to możecie kupić śmietanę roślinną. Jednak z tym produktem bym uważał, gdyż zawiera sporo „witaminy” E.
Pytanie teraz jakiej foremki użyć? No ja użyłem do tego celu foremek z IKEA (te różowo-żółte) oraz zakupiłem komplecik na AliExpress. (tutaj przykładowy link)
Ja zawsze dodaję odrobinę soku z cytryny do owoców. Dzięki temu składnikowi owoce nie ciemnieją i nie stają się mniej apetyczne.
Jeżeli macie ochotę wypróbować przepis na lody pistacjowe, to znajdziecie go w mojej książce. Książkę możecie kupić w księgarniach stacjonarnych bądź w internecie.
Jeżeli macie jakieś pytania bądź uwagi do przepisu zapraszam Was na facebook lub instagram gdzie możecie do mnie napisać. Tutaj oczywiście też możecie zostawić komentarz
1
Zrobione
|
Truskawki wrzuć do garnka i podsmaż z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny oraz cukrem. Chwilę smaż aż owoce się nieco rozpadną i puszczą soki. Truskawki przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 2 godziny. |
2
Zrobione
|
Zmrożone truskawki zblenduj na gładką masę. |
3
Zrobione
|
Wyciągnij lody z zamrażarki i pokrój je w grubą kostkę i ponownie zblenduj (pozbywasz się dzięki temu kryształków). Zblendowaną masę przełóż do foremek na lody lub pozostaw w pojemniku. |
2 Komentarze Ukryj komentarze
Na takie domowe lody mam wielką ochotę! Pycha 🙂
Trzeba posmakować 😉 🙂