Składniki
-
Makaroniki
-
113 g cukier puder
-
71 g mąka migdałowa
-
50 g cukier
-
60 g białka
-
barwnik
-
Ganache
-
150 g biała czekolada
-
40 g puree z truskawek
-
4 szt. liofilizowana truskawka
-
75 g śmietana 30%
Wskazówki
Makaroniki serduszka
All you need is love! and makaroniki! Tak zdecydowanie! Te malutkie słodkie przekąski są uwielbiane niemalże przez wszystkich. Na blogu jest sporo przepisów na te słodkości, lecz za każdym razem dodaję nowe by zapełnić waszą listę unikalnym smakiem. Tym razem makaroniki serduszka są wypełnione ganache na bazie białej czekolady, truskawek i truskawek liofilizowanych.
Czym są makaroniki? To malutkie „bezy” z dodatkiem mąki migdałowej. Cały trik tkwi w odpowiednim wymieszaniu białek z mąką migdałową i cukrem pudrem by zachować właściwą strukturę makaroników.
Kroki
1
Zrobione
|
MakaronikiMąkę migdałową przesiej razem z cukrem pudrem i dokładnie wymieszaj. |
2
Zrobione
|
Do ubitych białek wsyp mąkę migdałową przesianą razem z cukrem pudrem. Całość wymieszaj szpatułką. Masa powinna w miarę swobodnie opadać z szpatułki i nieco się "rozjeżdżać" w misce po przemieszaniu (nie może być rzadka). |
3
Zrobione
|
Przełóż masę do rękawa i wyszprycuj makaroniki na papierze do pieczenia (najlepiej na macie silikonowej). W jaki sposób uzyskać serce? Tworzymy kropkę i ciągniemy szprycą po skosie w dół. Obok tworzymy kolejną kropkę i robimy dokładnie to samo by się zetknęły końce w tym samym miejscu. Szpatułką można delikatnie poprawić kształt. Następnie uderz blachą kilka razy o blat by pozbyć się ewentualnych ogonków na wierzchu i nadmiaru powietrza. |
4
Zrobione
|
NadzieniePodgrzej śmietankę i zalej nią połamaną czekoladę. Wymieszaj. Podgrzej również pure truskawkowe. Jeżeli nie posiadasz puree, to rozgotuj truskawki, zblenduj i przetrzyj je przez sitko. |
5
Zrobione
|
Wyszprycuj ganache na połowę makaronika i przykryj 2 częścią. |