Składniki
-
Insert czarna porzeczka
-
200 g puree z czarnej porzeczki
-
200 g owoce czarnej porzeczki
-
3 łyżki cukier
-
1 łyżeczka pektyna
-
2 łyżki sok z cytryny
-
Biszkopt pistacjowy
-
100 g białko
-
26 g cukier
-
124 g cukier puder
-
80 g mąka pistacjowa
-
20 g mąk amigdałowa
-
170 g jajka
-
20 g żółtko
-
40 g pasta pistacjoa
-
26 g mąka kukurydziana
-
90 g masło stopione
-
Mus malinowy
-
350 g puree malinowe
-
60 g żółtka
-
25 g mąka kukurydziana
-
40 g cukier
-
125 g mleko
-
100 g biała czekolada
-
50 g czekolada ruby
-
9 g żelatyna
-
54 g woda
-
250 g śmietana 32%
-
Chrupka
-
75 g ryz dmuchany
-
100 g biała czekolada
-
30 g olej rzepakowy
-
Polewa lustrzana
-
150 g cukier
-
150 g syrop glukozowy
-
75 g woda
-
100 g mleko skondensowane
-
10 g żelatyna
-
60 g woda
-
150 g biała czekolada
-
barwnik biel tytanowa
Wskazówki
Monoporcja malinowa
Powiem wam, że mogłem wymyślić jakąś cudaczną nazwę dla tego deseru. Zdecydowałem się jednak na bardziej oczywiste nazewnictwo, dlatego też po prostu malinowa monoporcja.
Jest to jeden z kolejnej serii przepisów tematyki NOWOCZESNEGO CUKIERNICTWA, który co jakiś czas jest przeze mnie aktualizowany. Jako, że wciąż trwa konkurs Callebaut na deser z udziałem ich czekolady, dlatego też wyjątkowo często pojawiają się tutaj nowe receptury.
Monoporcje nie należą do najłatwiejszych deserów i mogę powiedzieć, że poziom trudności tego deseru określiłbym jako 3,5 na 5. Proces jest o tyle skomplikowany, że wymaga łączenia 2 monoporcji w 1 jednej formie. Ostre krawędzie monoporcji wymagają również wprawy w pracy z mirror glaze. Zbyt wysoka temperatura mirror może doprowadzić do odsłonięcia krawędzi. Jednak chciałbym abyście spojrzeli na ten deser jako element inspiracji do przygotowania tortu musowego. Smaki będą wspaniałe i na pewno zachwycą Waszych gości.
Zacznijmy zatem!
Kroki
1
Zrobione
|
Inser czarna porzeczkaPuree zagotuj razem z owocami oraz z sokiem z cytryny. Wymieszaj cukier razem z pektyną. Dodaj |
2
Zrobione
|
Biskzopt pistacjowyMąkę pistacjową, migdałową, cukier puder, jajka, żółtko, pastę pistacjową oraz mąkę kukurydzianą |
3
Zrobione
|
Mus malinowy cz. 1Zagotuj mleko. Zmiksuj żółtka z mąką kukurydzianą oraz cukrem. Ciągle miksując żółta wlej |
4
Zrobione
|
Mus malinowy cz. 2Po 5 godzinach krem na bazie czekolady ruby połącz z ubitą śmietaną (w razie potrzeby |
5
Zrobione
|
Chrupka z ryżuRozpuść czekoladę i połącz z olejem i ryżem. |
6
Zrobione
|
Polewa lustrzanaZagotuj wodę z cukrem i syropem glukozowym do 102 stopni. Dodaj mleko skondensowane. Zalej |
7
Zrobione
|
SkładanieCiastka oblej polewą lustrzaną i przełóż na spód z ryżu dmuchanego. Udekoruj świeżymi malinami. |