Składniki
-
Insert
-
300 g maliny mrożone
-
150 g woda
-
1,5 łyżeczki pektyna
-
1,5 łyżki cukier
-
Chrupka
-
50 g płatki kukurydziane
-
50 g biała czekolada
-
10 g olej rzepakowy
-
Kruszonka
-
100 g masło
-
150 g mąka pszenna
-
50 g mąka migdałowa
-
100 g cukier
-
100 g biała czekolada
-
50 g płatki migdałów
-
Mus
-
75 g biała czekolada
-
300 g śmietana 30%
-
3 szt. żółka
-
1/4 szkl. mąka kukurydziana
-
35 g cukier
-
75 g biała czekoalda
-
7 g żelatyna
-
1 szkl. mleko
-
3 łyżki zmielone suszone kwiaty hibiskusa
-
Mirror glaze
-
75 g woda
-
150 g syrop glukozowy
-
150 g cukier
-
100 g śmietana 30%
-
150 g biała czekolada
-
10 g żelatyna
-
60g woda
-
wg potrzeb barwnik
Wskazówki
Monoporcje hibiskusowe
Deser nie należy do najprostszych lecz na pewno zrobi efekt WOW na waszych stołach, i mogę Was zapewnić, że każdy kto lubi desery na zimno będzie tym zachwycony. Co się składa na ten deser? Podstawą jest oczywiście MUS na bazie białej czekolady, kremu pattiserie z dodatkiem hibiskusa. Dodatkowo w środku znajdziecie nadzienie malinowe, z dodatkiem chrupki z płatków kukurydzianych oraz białej czekolady. Deser jest oblany kolorowym mirror glaze, i ułożony na podstawce z kruszonki migdałowej z dodatkiem palonej białej czekolady.
W przepisie poniżej znajdziecie: przepis na mirror glaze, przepis na mus hibiskusowy, przepis na kruszonkę i przepis na nadzienie. Nie będzie tutaj przepisu na dekorację z makaronika, ponieważ w zakładce z Makaronikami jest chyba 10 przepisów, więc wybierzcie taki, który Wam najbardziej odpowiada.
Kilka wskazówek: Do przygotowania monoporcji będziecie potrzebować foremek silikonowych i miejsca w zamrażarce, najlepiej „na płasko”. Ja układam formę silikonową na desce do krojenia i ją wkładam do zamrażarki z monoporcjami.
Pracę należy rozłożyć sobie na 3 dni. Pierwszego dnia będą przygotowane inserty malinowe. 2 dnia będą to całe monodesery, oraz mirror glaze. Natomiast 3 dnia będziemy je oblewać i dekorować
.
Kroki
1
Zrobione
|
Insert - żelkaZagotuj 200 g mrożonych malin razem z wodą. Doprowadź do rozpadku owoców. Gdy owoce całkowicie się rozpadną przetrzyj je przez sito. Mus malinowy ponownie podgrzej i dodaj cukier wymieszany z pektyną. Gotuj przez 3 minuty. Dodaj do musu resztę zmrożonych malin i podgrzewaj chwilę aż owoce zrobią się miękkie. |
2
Zrobione
|
KruszonkaZagnieć razem masło, mąkę, mąkę migdałową oraz cukier. Możesz też użyć orbota kuchennego bądź malaksera. Gdy składniki się połączą dodaj płatki migdałów. Rozprowadź całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. |
3
Zrobione
|
Kruszonka c.d.50 gbiałej czekolady posiekaj na większe kawałki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 10 minut. Czekolada powinna nabrać karmelowego koloru. Odstaw czekoladę na bok na 12 godzin do całkowitego wystudzenia. |
4
Zrobione
|
Kruszonka c.d.Do kruszonki dodaj zmiksowaną na większe kawałki paloną białą czekoladą. Rozpuść 50 g białek czekolady i wymieszaj z poszatkowaną kruszonką. |
5
Zrobione
|
ChrupkaPłatki kukurydziane zmiksuj na małe kawałki. |
6
Zrobione
|
Mirror glazeŻelatynę zalej 60 g zimnej wody i odstaw do napęcznienia na bok. |
7
Zrobione
|
MusMleko zagotuj razem z pudrem hibiskusowym. Mleko może się zwarzyć (a raczej na pewno tak się stanie) lecz nie przejmuj się tym. Gdy mleko nabierze smaku przecedź je przez sito by pozbyć się drobinek hibiskusa i ponownie je zagotuj. Mozesz je również zmiksować. |
8
Zrobione
|
Mus c.d.Żelatynę zalej zimną wodą do przykrycia i odstaw na 5 minut. |
9
Zrobione
|
SkładanieFormę silikonową wypełnij do 2/3 wysokości musem. Zanurz insert malinowy, a na wierzch połóż dysk z chrupki. Przykryj kolejną warstwą musu. Formę wstaw do zamrażarki na 8 godzin. |
10
Zrobione
|
OblewanieWyciągnij z lodówki mirror glaze i wstaw do mikrofalówki (na 1,5 minuty). Następnie zacznij masę blendować do gładkiej konsystencji. Masa powinna mieć temperaturę około 35 stopni. Jeżeli będzie zbyt gęsta, wstaw ją na jeszcze trochę do mikrofalówki (maksymalnie 10 sekund! nie wolno jej przegrzać!) |
11
Zrobione
|