0 0

Podziel się:

lub skopiuj i podziel się linkiem

Składniki

Ciasto kruche
4 szt. żółtko
150 g masło twarde prosto z lodówki
300 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżeczki kakao
100 g cukier puder
Farsz
1 mały słoiczek dżem cytrynowy
500 g agrest obrany z łebków
2 łyżki cukier
Beza
4 szt. białka
100 g cukier drobny

Odwrócony skubaniec z agrestem

Truskawki uciekły, został agrest. Rzadko kiedy widzę ciasto z "wieprzkami" postanowiłem więc zrobić swoje.

  • 220 minut
  • Średnie

Składniki

  • Ciasto kruche

  • Farsz

  • Beza

Wskazówki

Udostępnij

Truskawki, truskawkami, ale na agrest też przyszła już pora, a raczej zbiory. Jeżeli macie ogródek a na nim rośnie sobie agrest to już dawno powinniście zebrać plony. Zastanawiałem się jak go wykorzystać. W zeszłym roku z kilograma agrestu zrobiłem 1 słoik powideł, więc w tym roku postanowiłem nieco dłużej się nim delektować.

(Visited 3 064 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zrobione

Ciasto

Składniki na ciasto powinny być zimne. Jest ono podobnie przygotowywane jak to kruche. Przy użyciu noża posiekaj masło oraz mąkę na drobną "kaszkę". Następnie dodaj do ciasta żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość szybko zagnieć, by powstała jednorodna masa. Z powstałego ciasta uformuj wałek i podziel go na 3 części. Do 1 części dodaj 2 łyżeczki kakao, i zagnieć całość by nie powstały smugi. Każdą porcję ciasta włóż do zamrażarki tak na 2 godziny.

2
Zrobione

Farsz

Obrazy agrest rozsyp na patelni i podsmaż lekko. Jeżeli posiadasz świeży agrest tak jak ja, proponuję by parę sztuk ponacinać by wydobył się sok. Całość zasyp cukrem, a następnie dodaj galaretkę. Owoce przesmaż tak z 5 minut. W sumie najlepiej do momentu kiedy cukier się już rozpuści.

3
Zrobione

Beza

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szczyptę soli. Następnie dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując. Pamiętaj by robić to powoli ponieważ cukier powinien się połączyć z białkami, a powstała masa powinna być lepiąca i błyszcząca.

4
Zrobione

Na tortownicy o średnicy 23 cm rozłóż papier do pieczenia. Na tarce o grubych okach zetrzyj ciemną masę ciasta. Rozprowadź je równomiernie po spodzie i lekko ugnieć. Na ciemną masę połóż wcześniej przygotowany i ostudzony agrest. Na agrest zetrzyj jasne ciasto, również na tarce o grubych okach. Na sam koniec daj bezę a na nią daj kolejną część ciasta potartego na tarce.
Całość piecz przez około 40-45 min w temperaturze około 170 stopni.

ciastecznik

Finalista 3 edycji Bake Off Ale Ciacho! Uczestnik ExpoSweet oraz Sweettargi. Pasjonata fotografii kulinarnej oraz słodkich wypieków.

poprzendi
Koktajl truskawkowo-melonowy
następny
Owsiana tarta z jagodami
poprzendi
Koktajl truskawkowo-melonowy
następny
Owsiana tarta z jagodami

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here