Owocowe monoporcje to vol. 2 tradycyjnych monoporcji, na które przepis możecie również znaleźć na blogu. Dokładniej rzecz ujmując znajdują się one o tutaj. Wiem, że monodesery to już nieco inny poziom cukeirnictwa. Tutaj ważna jest precyzja i kwintesencja smaku. Tak małe ciasteczko musi zawierać niesamowicie skumulowaną dawkę aromatu, tekstur i smaku.
Jak zapewne pamiętacie (lub też nie) pisałem wcześniej, że nośnikiem smaku jest tłuszcz. Dlatego by przygotować monoporcję o różnych opcjach smakowych wystarczy połączyć śmietanę z bazą (miętą, szałwią). W tym przepisie skupimy się na nieco innej bazie. Tutaj nie będziemy wzbogacać śmietany o aromat. W tej wersji monoporcji dodamy puree owocowe, które możecie przygotować samodzielnie w domu. Jeżeli wolicie kupić gotowe pure to warto sprawdzić skład, by się nie okazało że do słodkiego kremu dodajecie dodatek, który ma w swoim składzie 50% cukru.
Mirror glaze, który przygotujemy również będzie nieco inny od tradycyjnego. W zwykłych recepturach bazuje on na wodzie, czekoladzie, żelatynie i mleku skondensowanym (ew. śmietanie). W tym przepisie wzbogacimy naszą polewę o owoce. Polewa też powinna być elementem składowym ciasta i powinna wnosić dodatkowy walor smakowy. Przecież biała czekolada, syrop glukozowy, cukier i żelatyna mogą zabić wasze kubki smakowe ilością słodkości.
Jednak nie będę przeciągać. Przepis jest bardzo pracochłonny lecz pracę można sobie podzielić na etapy i każdy z nich wykonać w różnym momencie. Jeżeli nie wiecie, to monodesery przechowuje się w zamrażarce, a mirror glaze zawsze jest najlepszy następnego dnia. Pięknie wyglądające desery można zatem przygotować tydzień przed urodzinami a po prostu w dniu imprezy, udekorować i oblać polewą.
1
Zrobione
|
CiastoCukier puder przesiej i połącz z resztą składników (oprócz jajka). W misie miksera poszatkuj wszystko na drobną kaszkę. Gdy składniki będą drobniutkie dodaj jajko i wrób ciasto. |
2
Zrobione
|
Karmelowa chrupkaPłatki kukurydziane zmiksuj, lecz nie do momentu uzyskania prochu ale kawałków mniej więcej o wymiarach 2 mm. |
3
Zrobione
|
Krem patisserieŻółtka zmiksuj razem z cukrem, ekstraktem waniliowym i mąką/skrobią kukurydzianą na jednolitą masę. Wlej do misy miksera gorące mleko ciągle miksując. Miksuj tylko przez chwilę do połączenia składników (najlepiej jest wlewać mleko cienkim strumieniem). Masę przelej do garnka i gotuj chwilę często mieszając aż zgęstnieje. |
4
Zrobione
|
Krem patisserie c.d.Formę silikonową z małymi półkulami (10 szt.) wypełnij kremem patisserie i wstaw do zamrażarki na 3 godziny. |
5
Zrobione
|
PółkuleUWAGA: Półkule można zacząć robić dopiero wtedy gdy zamrożone będą małe półkule z waniliowym kremem patisserie! |
6
Zrobione
|
Półkule c.d.Do worka cukierniczego przełóż przygotowany krem i wyszprycuj go do 3/4 wysokości półkul. Zanurz w kremie mniejsze półkule z kremu waniliowego. Jeżeli krem już zaczął gęstnieć to wyrównaj każdą półkulę by była prosta (np. przy pomocy płaskiego noża). Wstaw do zamrażarki na conajmniej 8 godzin. |
7
Zrobione
|
Mirror glazeŻelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. |
8
Zrobione
|
SkładaniePodgrzej mirror glaze w mikrofalówce. Polewę można podgrzać np. do temperatury około 50 stopni i zblendować. Półkule najlepiej oblewać polewą o temperaturze około 30 stopni by polewa nie spłynęła całkowicie z półkul. Im niższa temperatura w zamrażarce tym może być wyższa temepratura polewy (wyższa temepratura polewy powoduje, że łatwiej nią się oblewa ciasto. Jednak jeżeli różnica temperatur będzie zbyt mała, to polewa zanim zastygnie na ciastku, spłynie z niego). |